Underbart fantasifull, fartfylld & tänkvärd

FILMEN

Jag ska medge att första gången jag såg Laputa så somnade jag. Om det berodde på att det var animemaraton på Bio Roxy i Örebro eller att filmen var lite långdragen har jag inte varit säker på, men svaret har nu visat sig.

Historien om pojken Pazu som möter flickan Sheeta med en medaljong som innehar magiska krafter är underbart fantasifull, fartfylld och tänkvärd. Studio Ghiblis första officiella film sätter en hög standard vad gäller skapandet av en fantastisk värld, och är för mig ett klart steg upp från "Nausicaä" två år tidigare.

Filmen har ett problem, och det är att filmen varierar så i tempo. Efter första halvan kommer ett mer lugnt och reflektivt avsnitt, vilket efter många timmars animetittande var det som sövde mig första gången. Pazu och Sheeta anländer till Laputa, och trots att det är vackert och intressant är det inte tillräckligt starkt utan blir som en svacka i filmens övrigt höga tempo.

Trots detta är "Laputa" en klar rekommendation. Budskapet här handlar om maktkorruption, och vad det innebär att vara människa med tonvikt på ett socialistiskt samhälle. Som med "Nausicaä" finns här betydligt mer våldsamheter/actionscener än i Ghiblis senare filmer, och passar mer de äldre barnen och vuxna. I vilket fall är det här betydligt bättre än de flesta massproducerade, ytliga animerade filmer som pumpas ut från väst.


EXTRAMATERIALET

"Historien om slottet i himlen" är 2½ minut med teckningar och animationer som visar Laputa och folket som levde där. "Om filmen" heter den 13-minuters featurette där Miyazaki och andra berättar om sitt arbete och tanken bakom filmen. Tyvärr består minst hälften av speltiden av klipp från filmen man just sett... Slutligen, ett par trailers, samt filmens öppning och slut utan texter.


TRE SAKER

1. Jag känner igen strofer från soundtracket till "Min Granne Totoro" här, båda av Joe Hisaishi.

2. Frasen "la puta" går inte hem så värst i USA och andra länder där spanska är hyfsat utbrett. Där heter filmen bara "Castle in the sky".

3. Laputa uppfanns till boken "Gullivers Resor" av Jonathan Swift, 1726.


HENRIK ANDERSSON (2012-04-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (12)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Scanbox Vision
Tema: Studio Ghibli
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Historien bakom Laputa - Slottet i himlen
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (28/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA