Ungdomsgäng i 70-talets Skottland

FILMEN

Skottland, 1972. John är en ung, intelligent kille som lyckas bra i skolan. Hans storebror är en av tungviktarna i det lokala gänget. Hans pappa är en fullbult och mamman är kuvad. Tack vare att hans bror är den han är, dras han oundvikligen in i bostadsområdets gängliv. Tillsammans med den hårda pressen från skolan blir det snart för mycket för John och han börjar spåra ur.

Jag har alltid haft problem med gängkulturen. Jag förstår inte mentaliteten bakom dessa personer som står i högar och konstant vill skapa friktion mellan sig själva och omgivningen. Jag förstår inte behovet av att staka ut ett område som sitt eget, och nåde den som passerar. Jag förstår det inte och har aldrig varit en del av det.

Därför kan jag bara inte förstå större delen av karaktärerna i filmen "NEDS". Än värre blir det när John till synes helt utan anledning bara börjar uppträda extremt aggressivt mot allt. Jag känner mig fullständigt frånkopplad allt som sker i filmen, helt enkelt. För någon som upplevt liknande situationer i sitt liv kanske det är en mer givande historia.

Regissören Peter Mullan är mer känd som skådespelare, och porträtterar även pappan i filmen. Handlingen är baserad på hans egen uppväxt i Glasgow, och det måste varit en otroligt tung upplevelse att skapa filmen. I rollen som ser vi nykomlingen Conor McCarron som med all rätta hyllats för sin insats. Han är mycket trovärdig - så långt jag förstår honom som karaktär - och resten av ensemblen är även den mycket bra.

Jag är inte rätt person att bedöma den här filmen. Jag kunde inte sätta mig in i personernas sits. Om du känner att handlingen tilltalar dig, så kan jag åtminstone säga att kvalitén är hög. Prova.


EXTRAMATERIALET

En trailer för filmen.


TRE SAKER

1. NEDS är en förkortning för ""Non-Educated DelinquentS", alltså "outbildade ungdomsbrottslingar".

2. Skotska kan vara oerhört svårt att uttyda. Hade filmen inte varit textad hade jag varit helt körd.

3. Skolsystemet de har (haft?) är annorlunda. I varje årsklass är A-klassen bäst, B lite sämre och så vidare. Efter varje termin får de två bästa gå upp en bokstav, och de två sämsta gå ner.


HENRIK ANDERSSON (2012-07-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (21/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA