Monolog om manligt och kvinnligt

FILMEN

Monologen är konstart som jag blir ganska imponerad av. Jag inbillar mig att det är lättare att komma ihåg manus i en ensembleföreställning där man hela tiden får ledtrådar om sin nästa replik av vad de andra säger. Ensam på scenen är man helt utlämnad och kan inte förlita sig på någon annan än sig själv.

Jag antar att det som allt annat i föreställningsväg handlar om att öva, öva, öva och hitta på egna sätt att komma ihåg vad som kommer härnäst.

I "Hur tänker hon?" står Johan Rheborg på scenen helt själv i nästan två timmar och kör en föreställning om manligt och kvinnligt och hur vi tänker och fungerar. Han spelar en kille som heter Peter som har en tjej som heter Anna, men just nu har de tillfälligt separerat efter en incident på en kräftskiva där Anna lämnade honom med orden "Jag ringer om två veckor". När föreställningen börjar är det ungefär två timmar kvar tills det exakt gått två veckor och Peter har fortfarande inte kommit fram till hur hon tänker.

Till sin hjälp har visdomsord från arbetskamrater, kompisar och släkt som dyker upp då och då. (Som ni förstår är det givetvis Johan som spelar alla dessa roller genom enkla kostymförändringar.)

Jag ska inte säga att jag direkt "vrider mig i skratt" som det står att publiken gör enligt baksidetexten, men - visst - ganska kul är det. I och för sig tycker jag att det är lite väl enkelt att basera en föreställning kring vad som är manligt och kvinnligt, men man ska kanske inte se så allvarligt på det hela även om man kan få en liten tankeställare av några av de saker som sägs.


EXTRAMATERIALET

Det har klämts in lite extramaterial på DVD:n, två korta klipp och ett längre. Det längre är från "Tältprojektet" och det är segmentet om hur kvinnor och män dansar från föreställningen, här till livemusik.

Det första kortare klippet är från repetitionerna och det är just kvinnans dans som Johan övar på tillsammans med koreografen. Det andra klippet är liten kort rundvandring backstage på Chinateatern där föreställningen framfördes.


TRE SAKER

1. Det är sällan folk ser så dumma ut som när de går på teater och sugs med i föreställningen. Just då är det någon diabolisk kameraman som riktar kameran mot fågelholkarna som sitter där. Alltid lika kul att se.

2. Monologen bygger på en amerikansk förlaga av Robert Dubac och heter "The Male Intellect". Klickar man runt lite på hemsidan kan man hitta videos från originalet. Känns lite snabbare och vassare än den svenska versionen.

3. Den roligaste bifiguren i föreställningen är Peters barndomskamrat Ronny med fin östergötsk dialekt, till skillnad från Robert Dubacs original där samma karaktär är en tuff italian-american.


ANDERS JAKOBSON (2007-06-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin underhållning
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Underhållning
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Pan Vision
Tema: Stå upp
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 4:3 1.33:1
Extramaterial:
Repetition, Backstage, Tältprojektet
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (18/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA