Religiös fanatism i obygden

FILMEN

Vill man göra det lite enkelt för sig är denna sjätte film med Jussi Vares (Antti Reini) en sorts finsk motsvarighet till "Jägarna". Det baserar jag enbart på att filmen utspelar sig i en liten by i Österbotten där lokalbefolkningen är lite speciell. Inte så mycket att gå på kanske, men jag sa att det var att göra det enkelt för sig...

Omständigheter gör att Vares får i uppdrag att reda ut ett ouppklarat mord på en ung flicka i byn Tvåälvslandet i Österbotten. Här är befolkningen djupt kristna och är antingen med i den lokala församlingen eller i en religiös sekt ledd av den livligt predikande Taisto Raappana (Peter Franzén). Lyckligtvis finns det några som står utanför det hela som Vares blir vän med, som byfånen "Skitmanteln" (Aake Kalliala) och uppdragsgivaren, prästen Hukkanen (Markku Maalismaa).

Raappana är en av tre starka krafter i trakten. De andra är de största arbetsgivarna - läkaren Sulo Hento (Kari-Pekka Toivonen) som driver mentalsjukhuset och förläggaren Juhana Sulander (Jarmo Mäkinen). Vares inser snabbt att de här tre figurerna har mer makt än vad som kan anses vara normalt, och att det samtidigt är något skumt med dem.

Som vanligt hittar Vares sprit att dricka, kvinnor att ligga med och hamnar duktigt i klistret med fara för sitt eget liv. I små samhällen ska man uppenbarligen akta sig för att gräva för mycket...

Efter några småsvaga filmer är "Vares" tillbaka i bättre klass igen i och med "Den rättfärdiges väg". Filmen skiljer sig helt klart väldigt mycket från de tidigare filmerna i och med att miljön är totalt annorlunda men även storyn känns bättre och mycket mer intressant. Givetvis är det lika klichéfullt som alltid där den här predikande Raappana känns väldigt ofinsk och snarare som en stereotyp predikant à la USA. I det stora hela är det faktiskt ganska mycket i filmen som känns osannolikt, men vid det här laget har jag köpt att "Vares"-filmerna är på de här viset.

Men hur som helst så anser jag att denna film helt klart är ett steg i rätt riktning.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. När filmen rullar igång översätts den finska titeln till "Den smala vägens vandrare". I övrigt är det rätt knepiga översättningar här och där i filmen. Antingen har det slarvats eller så kan det vara så att det är en svensktalande finsk översättare som inte riktigt fått kläm på det hela.

2. Anders Engström är tillbaka som regissör och i och med det har han stått bakom de två bästa filmerna i sviten. Han gjorde även "Vares 3 - Ondskans kyss".

3. I filmen finns en lokal, tuff polis med pilotglasögon som är väldigt lik Papi Raul...


ANDERS JAKOBSON (2012-07-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin kriminaldrama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Kriminaldrama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (24/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA