Inte helt logisk plottutveckling

FILMEN

Jay Lee, mannen bakom "Zombie Strippers", verkar haft lite större ambitioner med "Alyce", en sorts "Alice i Underlandet"-variant (se Tre saker) av det mörkare slaget. Dock ebbar filmen ut i ett genrebyte som inte är helt logiskt. Jag återkommer till det.

Alyce (Jade Dornfeld) är en ung twentysomething tjej. Hon har ett jobb hon inte trivs med som knappt betalar hyran, och en chef som hela tiden är på henne som en igel. Även den skabbiga hyresvärlden är på henne som en annan igel. Hon stirrar hypnotiskt på tv-rapporterna från kriget i Mellanöstern och verkar helt enkelt inte må så bra.

Hon är dock inte ensam utan har vänner, som bästisen Carroll (Tamara Feldman). Efter en partynatt som gått galet - Carrolls kille har visat sig vara otrogen - hamnar de på taket till Alyce hus. De är fulla och höga på E och när Alyce ska skämtskrämmas med Carroll råkar hon putta ned sin kompis från taket. Chockad hittar Alyce på en historia om hur kompisen gick upp dit själv, deprimerad efter sin killes snedsteg. Ångesten och paranoian ökar och Alyce tar till droger för att dämpa känslorna, droger hon skaffar hos tre knarklangare där hon får betala i natura. Ingenting blir bättre av detta och hon blir allt mer och mer störd.

Så här långt är "Alyce" en ganska obekväm thriller med ett bildspråk som förmedlar Alyces vansinne. Kameran ligger tätt inpå och det är nästan lite dokumentärt. Det är obehagligt att ta del av. Men så byter Jay Lee spår totalt och den sista halvtimmen blir en hämnddriven splatterfest som jag inte finner logisk, varken inom historiens ramar eller filmmässigt. Och det blir riktigt splattrigt och i och med det svart komedi av det hela.

Det är en utveckling som bara känns konstig, men samtidigt inte sänker filmen på något vis, för jag anser inte att de första två akterna är fantastiska. En bra sak med utvecklingen dock är att slutet, framför allt filmens sista scen, blir oerhört absurd och faktiskt ganska rolig, men som helhet är "Alyce" mest konstig - på många olika vis.


EXTRAMATERIALET

En trailer och ett bildgalleri, inte så mycket att orda om.


TRE SAKER

"Alice i Underlandet"-referens #1: Alyce kompis Carolls fullständiga namn är Carroll Lewis - Lewis Carroll skrev böckerna.

"Alice i Underlandet"-referens #2: Alyce har en nyckel runt halsen och en vit porslinskanin i sin lägenhet. Dessutom målar hon sig själv till ett hjärter-spelkort under ett drogrus.

"Alice i Underlandet"-referens #3: En av de tre knarklangarna heter Mouse och de andra två är ganska uppenbart varianter av The Mad Hatter och The Easter Bunny.


ANDERS JAKOBSON (2012-08-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Trailer, slideshow, trailershow
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (21/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
KOMEDIERNA