Pretentiös och slafsig dubbelmacka

FILMEN

Den tidiga filmen "Premutos - Lord of the living dead" (1999) av tyska splatterkungen Olaf Ittenbach var en ambitiös och amatörmässig sak. Då är "Beyond the Limits" (2003) betydligt mer professionell, men samtidigt en aning pretentiös. Man får intrycket av att Ittenbach vill göra bättre filmer än han egentligen klarar av och ansträngningen gör att det just blir lite pretentiöst. I just detta fall undrar jag om det fanns två idéer som inte riktigt höll för varsin långfilm och i stället kombinerades till en med en relik med ett bultande hjärta och en ramhistoria som håller ihop dem.

Ramhistorien går ut på att en journalist letar upp en kyrkogårdsskötare som berättar historier för henne. Den första utspelar sig i nutid och är en krånglig historia om olika maffiafigurer som hotar och mördar varandra tills en av dem håller den andra gisslan och torterar och mördar hela ligan på diverse splattriga vis. Det hela känns som en ursäkt för att skildra slafsiga mord på så många olika och egentligen ologiska vis som möjligt, men bortom splattret finns det ett hämndmotiv och jakten efter både pengar, kokain och en viss relik.

Den andra historien tar oss tillbaka till medeltiden och skildrar även den slakt och tortyr där en inkvisitor försöker få fram sanningen kring det bultande hjärtat och uråldriga dokument som en tillfångatagen präst kanske har översatt. Även här krånglas själva historien till rätt ordentligt mellan slafsattackerna.

Hur allting hänger ihop förklarar kyrkogårdsskötaren på bästa James Bond-skurkvis när han berättar alltihop för... ingen alls.

"Beyond the Limits" är ett steg framåt för Ittenbach. En mycket mer filmisk produkt med både kranåkningar och mjuka klippningar, men jag förstår inte riktigt poängen med den gråbleka och korniga bilden. Storyn, om än inte så bra, vittnar om större ambitioner men det blir för krångligt och pretentiöst i slutänden. Specialeffekterna finns det inget att klaga på, förutom någon form av blixteffekt mot slutet som ser illa ut, men i övrigt kan Ittenbach sitt blodslafsande och även de medeltida miljöerna ser oväntat bra ut. Dock känns filmen mest som något för redan inbitna fans.


EXTRAMATERIALET

Utöver det unika extramaterial som finns här - trailer och bildgalleri - finns även exakt samma tv-specialer och tidiga klipp som på "Premutos"-DVD:n.


TRE SAKER

1. Jag gillar att det finns lite bisarr humor instoppat, som när inkvistorn ropar "Ser du?" till sin bödel som just fått en ordentlig dos blod i ögonen och då självklart svarar "Nej, jag ser ingenting!".

2. Ittenbach har inte gjort filmen helt själv. Manuset är skrivet tillsammans med Thomas Reitmair som spelar den smått bisarra hjälpredan Rick i den första halvan av filmen.

3. Filmen har faktiskt vunnit ett pris - "Golden Glibb", vid filmfestivalen Weekend of Fear i tyska Nuremberg 2003.


ANDERS JAKOBSON (2012-08-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin splatter
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Splatter
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Trailer, slideshow, TV special #1, TV special #2, Early clips, Trailershow
RECENSERAT DENNA DAG (3/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN OKTOBER
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA