Jason grymmare än någonsin

FILMEN

"Fredagen den 13:e del 7" tar som vanligt vid där filmen innan slutar. Jason sitter kedjad på botten av Crystal Lake och har så suttit rätt länge. En dag kommer Tina till Camp Crystal Lake för att bearbeta hennes fars död.

Det är nämligen så att Tina är ansvarig för hans död…på sätt och vis. Tina är nämligen telekinesisk. Det vill säga hon kan få saker att hända genom sin vilja. En natt när Tinas pappa slår hennes mamma får hon honom att ramla i sjön, samma sjö som Jason ligger kedjad i, och drunkna.

Nu är alltså Tina tillbaka för att bearbeta sina skuldkänslor och som man redan från början kan gissa råkar hon av misstag väcka upp Jason som genast börjar hacka upp folk. I grannstugan pågår nämligen en födelsedagsfest med en massa ungdomar.

"Fredagen den 13:e del 7" är också första filmen där Kane Hodder spelar Jason, en roll som han skulle komma att upprepa i både "Fredagen den 13:e" del 8, 9 och 10. Personligen märkte jag skillnaden direkt. Hodder är mycket större och grövre än de tidigare skådespelarna som porträtterat Jason och det är verkligen till hans fördel. Jason ser grymmare ut än någonsin.

Vad jag inte är helt till freds med i "Fredagen den 13:e del 7" är att Tina kan se in i framtiden och flytta saker med enbart viljan. Det känns lite onödigt och inte så värst intressant men bortser man från det är "Fredagen den 13:e del 7" en stark film i serien.

En annan sak som är lite synd är att Jason i slutet av filmen får ränna omkring utan sin hockeymask. Visst hans ansikte är bra gjort men ändå, det är lite för mycket. På med masken igen tycker jag. Problemet med det är dock att den i slutet av filmen spricker i två delar. Ska bli spännande att se hur de löser det i film nummer åtta…


EXTRAMATERIALET

Filmen innehåller inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Från början skulle "Fredagen den 13:e del 7" vara filmen där Freddy från "Terror på Elm Street" och Jason skulle mötas. Tyvärr kom inte filmbolagen överens så hela idén sprack. 15 år senare möttes de dock tillslut i "Freddy vs. Jason".

2. Känner ni igen berättarrösten i början av filmen? Den görs nämligen av Walt Gorney som spelade "Crazy Ralph" i de två första filmerna.

3. När Jason kliver upp ur sjön har fiskar (får man gissa) ätit sig in till ryggraden på honom och man ser den klart och tydligt. Mycket bra och effektivt gjort av effektsmakarna.


HANS-ÅKE LILJA (2002-12-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2002
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
RECENSERAT DENNA DAG (7/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA