Fascinerande, gullig och otäck

FILMEN

Minns ni "Blair witch project"? Ja, det är klart ni gör. Det här är som "Blair witch project" fast på riktigt och med björnar istället för spöken.

Okej, det där var kanske en omskrivning av sanningen. Vad "Grizzly man" är, är en dokumentär om filmmakaren Timothy Treadwell - en före detta drogmissbrukare och misslyckad skådespelare som vigde de sista 13 åren av sitt liv att filma och samverka med de livsfarliga grizzlybjörnarna i Alaska. Hans ambition var att studera och skydda dem.

I oktober 2003 hittades hans kvarlevor vid hans sista campingplats.

Under alla år filmade Timothy björnarna och sig själv och dessa 100 timmar film hamnade i händerna på regissören Werner Herzog som nu sammanställt Timothys historia.

Till Herzog och dokumentärens fördel kan man säga att det inte är en enkelspårig historia. Timothy framställs å ena sidan som den otvivelaktiga djur- och naturvän han var, och å andra sidan som en misantropisk galning som fick vad han förtjänade. Som tittare är det bara att välja sida även om det oftast blir så att man inte riktigt vet vad man tycker. Fascinerande.

Även om dokumentären till stor del skildrar Timothys rara kontakt med djuren ligger det en otäck stämning i bakgrunden. Vi vet alla att han dog och kameran var på vid dödsögonblicket, dock med linsskyddet på. En obducent i filmen redogör i detalj för innehållet på ljudspåret och återger händelseförloppet som han uppfattat det utifrån de skador som fanns på Timothy och flickvännen Annies kroppar. Vid ett annat tillfälle får regissören Herzog lyssna på bandet och uppmanar dess ägarinna - ex-flickvännen Jewel - att aldrig lyssna på det och helst av allt förstöra det.

Trots att vi inte får se eller höra någonting förmedlas det otrevliga och otäcka rakt genom rutan. Mycket obehagligt.

"Grizzly man" har fått en rad utmärkelser och det är lätt att se varför - det är en fascinerande film om en mycket speciell människa som trodde så starkt på sitt arbete, sin livsuppgift, att han dog för den.


EXTRAMATERIALET

Som brukligt på dokumentärer saknas extramaterial. Det enda som finns är en trailer och det är faktiskt ganska intressant att titta på trailers efter att man sett filmen. Just denna trailer ger en bra överblick av filmen.


TRE SAKER

1. Antingen har jag sett för många "mockumentärer", alltså fejkade dokumentärer, men tre personer i "Grizzly man" känns som skådespelare: Timothy själv, hans ex-flickvän Jewel och obducenten...

2. På den officiella hemsidan finns lite extramaterial i form av utdrag ur Timothys journaler och kartor över hur han färdades.

3. Mycket av det speciella med Timothy utgår från hans attityd och utseende: han är nämligen som en blandning av Steve "Krokodiljägaren" Irvin och Carson Daly från "Fab 5"...


ANDERS JAKOBSON (2006-08-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Atlantic
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 1.77:1
Extramaterial:
Trailer
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (20/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA