Förvirrande och svag åttonde film

FILMEN

Efter att ha väckts upp från sin död på sjöbotten tar sig Jason via båt till Manhattan, New York. Väl där sätter han igång och jaga de få personer som överlevt hans attacker på båtresan. Varför han är ute efter just dom förklaras aldrig men att han är det står helt klart.

Jakten går via båt vidare i New Yorks tunnelbana för att sen även ta en sväng ner i kloakerna under staden. Där blir Jason till slut utsatt för giftigt vatten och dör…eller rättare sagt så förvandlas han till det barn som drunknade i Crystal Lake.

Ingen förklaring ges till varför det händer och hela slutet blir mest förvirrande. Vad hände egentligen Jason? Är han död? Har han blivit en liten pojke igen? Ja, jag har ingen aning.

"Fredagen den 13:e del 8 – Jason intar Manhattan" är den klart sämsta filmen såhär långt i serien. För även om Jason härjar som aldrig förr är den här filmen annorlunda mot tidigare filmer på en hel del punkter.

Dels lämnas, som jag sagt, inte slutet öppet för en fortsättning som i tidigare filmer. Det är bara konstigt och förvirrande. Dessutom verkar Jason mycket svagare i "Fredagen den 13:e del 8" än tidigare filmer. Ofta ser man hur han står och flämtar när han tidigare mer bara stått där som en skyltdocka.

Dessutom, och detta är det mest irriterande, lyckas han dyka upp på de mest omöjliga ställena. Tidigare har han ju haft en förmåga att hinna i kapp sina offer hur fort de än springer men här kan han ena stunden stå bakom dem för att senare dyka upp ut tomma intet framför dem som ett spöke. Detta känns helt enkelt inte trovärdigt och gör Jason till något spöke vilket han verkligen inte är…

"Fredagen den 13:e del 8" är sista filmen Paramount gjorde om Jason och kanske ville man bara bli av med honom på enklaste sätt. Filmen är inte värst genomtänkt och man lämnar inte slutet öppet för Jason att komma tillbaka i ytterligare en film…som man alltid gjort tidigare.


EXTRAMATERIALET

Filmen innehåller inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Omslaget man valt till "Fredagen den 13:e del 8 – Jason intar Manhattan" är det jag gillar minst av alla. Det känns mest rörigt och inte allt så läckert som man säkert trodde det skulle bli när man skapade det. Från början hade man ett omslag där Jason river sönder en "I Love N.Y." affisch men efter klagomål från turistbyrån i New York skrotade man tyvärr det.

2. Mannen som i restaurangscenen kastas in i spegelväggen av Jason är Ken Kirzinger som senare skulle komma att spela Jason i "Freddy vs. Jason".

3. Enligt en intervju i Fangoria är det Kane Hodder som spyr upp vattnet (efter att ha satt i sig stora mängder precis innan) när Jason gör det i slutscenerna i filmen. Det ska alltså inte vara några specialeffekter vi ser...


HANS-ÅKE LILJA (2002-12-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2002
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby Surround
Bild: Widescreen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (3/2):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA