Ett eller flera kvinnoöde(n)

FILMEN

Någon gång ska jag lära mig läxan. Jag erkänner att det bär emot lite att stoppa i en fransk film i spelaren. Varför vet jag inte riktigt, för i oerhört många fall handlar det om väldigt bra filmer. Så jag borde inte tveka, men gör det ändå. Dumt.

"Elle" är just en väldigt bra film. En annorlunda film, som skildrar ett - eller flera - kvinnoöde(n) på ett sätt som jag inte sett speciellt många gånger tidigare.

Anne (Juliette Binoche) är journalist för tidningen Elle. Hon skriver på en artikel om kvinnliga studenter i Paris som växlar sina studier med prostitution. Artikeln påverkar Anne på ett sätt som hon kanske inte räknat med. Hon fantiserar om deras äventyr och finner sig inte helt lycklig i sin egen relation. Filmen berättas på ett upphackat vis, men utan att det känns spretigt, och utspelar sig som jag förstår det under en dag när Anne förbereder en middag för sin mans vänner. Men det sprängs in flashbacks till hennes möten med två prostituerade studenter, och vi får även se deras flashbacks till olika möten de haft.

Regissören Malgorzata Szumowska har träffat helt rätt ton i filmen och sättet den berättas på. Historien svävar liksom fram i ett väldigt följsamt och behagligt tempo vilket gör det oerhört lätt att sjunka in i historien och bara flyta med under de 95 minuterna.

Juliette Binoche storspelar i huvudrollen, och det grämer mig lite att filmen känns lite liten. Det är ingen film som får en framträdande roll i uthyrningsbutikerna och det är tråkigt i och med att det är en väldigt bra film.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmens originaltitel är "Elles" som betyder ungefär "De", men underförstått att "de" enbart är kvinnor. Att det kortats till bara "Elle" (som då betyder "hon" eller ett feminint "den") är lite tokigt, med tanke på att filmens huvudperson skriver för tidningen Elle.

2. En låt av svenska The Knife spelas i filmen.

3. Under middagen börjar Anne fantisera och knyter ihop den med en sekvens som en av de prostituerade varit med om, och det blir en mycket underhållande scen.


ANDERS JAKOBSON (2012-11-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Folkets bio
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (20/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA