Blodig B-film med extra mycket hårspray

FILMEN

På det glada 80-talet var tidningen OKEJ mitt stora husorgan. Det var lilla julafton varje gång ett nytt nummer trillade in i brevlådan, för givetvis var jag prenumerant. Alla tidningar finns kvar på vinden, och om jag skulle få för mig att leta rätt på dem och bläddra i 1985 års årgång skulle jag hitta ett reportage om "Easy Actions skräckfilm". För jag minns "Blood Tracks", eller snarare reportaget om den, mycket väl. Lustigt nog skulle det dröja nästan 30 år innan jag äntligen hade möjlighet att se den.

Easy Action var ett av 80-talets större svenska hårdrocksband inom den glammigare falangen. Det lossnade aldrig riktigt för bandet och en medlem pep i väg till Europe, en annan till Sha-Boom och en tredje blev tillfällig manager för Tribal Ink - TV3:s dokusåpahårdrocksband. Så kan det gå.

I "Blood Tracks", signerad ökända Mats Helge Olsson under pseudonymen Mike Jackson, spelar Easy Action bandet Solid Gold som åker upp till någonstans i den snötäckta obygden för att tillsammans med ett antal lättklädda tjejer och ett filmteam spela in en rockvideo. Knappt hinner de starta innan en lavin kapslar in dem. Vad som är värre är att i den ödelagda fabrikslokal som ligger i närheten huserar en "The Hills Have Eyes"-liknande familj som inte är sugna på några vanliga människor som stör friden, så snart börjar de mörda både band, lättklädda tjejer och filmteam.

Egentligen är filmen inte så himla tokig. Den är ungefär som filmer med liknande upplägg brukar vara. Lite tafflig dialog, skakigt skådespel, lite naket och rätt brutala dödsfall. Men det är i allra högsta grad en B-film och därför får man ta den för vad den är. Easy Action har kanske inte så överdrivet stor del i filmen - de spelar lite, de hånglar lite och de dör. Ungefär så.

Men det är faktiskt riktigt kul att se filmen efter alla dessa år, och faktum är att filmen är betydligt brutalare än vad jag hade trott, vilket förklaras av att detta är den oklippta och ocensurerade versionen.


EXTRAMATERIALET

Gott om extramaterial, och i de tusen första exen följer en bonus-CD med Easy Action med i originalkonvolut. Det är låten "We go rocking" som återinspelades till en comeback 2008 men som aldrig gavs ut. Vågar man tro att ett restlager tömts till denna utgåva?

Utöver det centreras det mesta av extramaterialet kring just Easy Action. I en nästan halvtimmeslång nyinspelad intervju med basisten Peo Thyrén (a.k.a. Alex Tyrone) och sångaren Bo Stagman (a.k.a. Zinny Zan) berättar de om filminspelningen och hur Kiss långfilm "Kiss Meets the Phantom of the Park" och Prince "Purple Rain" fungerade som inspirationskällor. En ganska givande intervju.

Något år innan "Blood Tracks" spelade SVT in en nästan timslång special om bandet som mest består av en livekonsert, men även lite bilder på bandet "privat". Ljudmixen är helt bisarr och i sin helhet är filmen tyvärr ett ganska talande bevis för varför det aldrig riktigt lossnade för bandet. Låtmaterialet är för mediokert.

Fast "We go rocking" är en helt okej låt, vars fullständigt bedrövliga video finns med bland extramaterialet. Herregud... En rolig detalj från livebiten av videon är att man lyckats få med ett klipp där ena gitarristen tappar sitt plektrum och böjer sig ned för att plocka upp det...

I övrigt är det lite bildgallerier och trailers, samt ett påskägg som tyvärr inte är så spännande som man hade kunnat hoppas på - om det nu inte är så att det är en liten teaser för ett kommande Studio S-släpp...


TRE SAKER

1. Ibland växlar bilden till utdragen widescreen, vilket som alltid inte ser så vackert ut i 4:3-formatet...

2. Från OKEJ-tidningarna minns jag en annan svensk skräckfilm som jag aldrig såg när det begav sig. Vågar man hoppas på att "Blödaren" med trumfantomen Doktor Åke i huvudrollen släpps på DVD snart?

3. Det framgår inte i min recension, men filmen är helt och hållet på engelska med vissa amerikanska och brittiska skådespelare.


ANDERS JAKOBSON (2012-11-20)
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2012
Bolag: Studio S
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 1.33:1
Extramaterial:
Nyinspelad intervju, Promotionfilm med Easy Action, Video: We Go Rocking, Illustrarerad discografi, Omslagsgalleri, Originaltrailer, Bildgalleri, Påskägg, Limiterad CD
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (7/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA