Huset som gud glömde tre gånger om

FILMEN

"Huset som gud glömde"-serien består enligt IMDB av nio titlar om man räknar med tv-filmer och förra årets remake av originalfilmen. Denna samling består av film 2, 3 och 5 om man ska se kronologiskt på det hela.

Jag har ingen tidigare erfarenhet av serien och har således inga nostalgiska band till den, som man har med vissa andra skräckserier.

"Amityville 2: The Possession" är en prequel till den första filmen och här är det familjen Montelli som flyttar in i det ståtliga huset, men det tar inte lång stund innan saker och ting blir märkliga därinne. Antingen är familjen redan från början dysfunktionell (det antyds faktiskt) eller så påverkar huset dem negativt på en gång. Pappan slår både fru och barn och alla råkar i luven med varandra.

Mest illa råkar vuxne sonen Sonny ut, då han väljs ut av huset som värd till en demon. Med demonen i kroppen förför han sin lillasyster i en otrevlig incestscen som klipptes bort när filmen visades på tv och tar sedan kål på hela familjen. Familjens präst får sedan i uppgift att driva ut demonen ur Sonny, men priset han får betala är högt.

"Amityville 2" är ingen dålig film. För att vara gjord 1982 är specialeffekterna riktigt bra, förutom i en scen när demonen ska tränga ut ur Sonny. Dessutom förekommer det en del djärvt kameraarbete som är riktigt imponerande.

Skådespeleriet är bra, dock utan några stora namn i rollerna. Det enda ansiktet jag känner igen är Burt Young som spelar pappan, han är inskriven i historieböckerna genom "Rocky"-filmerna. Debutanten Jack Magner som gör Sonny visar talang, men en IMDB-sökning berättar att han bara gjorde en roll till i "Firestarter" två år senare. Synd på en så oslipad diamant.

"Amityville 3" stoltserar med Meg Ryan i stor text på omslaget. Jo, den erkända rom-com-skådisen är med, men bara i en biroll.

I vissa fall är trean känd med tillägget "Enter the gateway to hell" men originaltiteln är "Amityville 3-D". Ja, när filmen gjordes 1983 var det populärt med 3-D-filmer där publiken skulle sitta med speciella glasögon och se saker komma ut ur duken. Så här i efterhand märks det tydligt att filmen gjordes för att få in så många 3-D-effekter som möjligt för det är nästan löjligt många scener där objekt riktas rätt mot kameran. Om denna DVD hade varit en mer påkostad historia skulle kanske en 3-D-version kunnat ingå som bonus, nu är filmen lika platt som vanligt.

När filmen drar i gång luras man tro att specialeffekterna är riktigt dåliga. Det hela visar sig vara lurendrejeri i filmen för journalisten Baxter och hans fotograf har tagit sig till huset i Amityville för att avslöja ett äldre par som låtsas vara medium. Det hela slutar med att Baxter köper huset och flyttar in. Alla andra märker av konstigheter i huset men inte Baxter själv - han är en rationell typ som inte tror på det övernaturliga.

Men så dör hans dotter och spökar för frun och Baxter ser sig tvungen att ta till experthjälp för att reda ut de mystiska händelserna och få slut på husets spökerier.

Filmen bygger effektivt upp en bra stämning, men tappar allt i den forcerade finalen som dels lider av riktigt dåliga specialeffekter och det gamla "spränga-huset-i-luften"-tricket.

Dessutom känns filmen kornig och oskarp. Kan vara kopplat till 3-D-effekterna.

Slutligen "The Amityville Curse", som kom direkt på video 1990. Eftersom ingen av "Amityville"-filmerna verkar ta hänsyn till en tidigare film så lever "The Amityville Curse" sitt eget liv. Till att börja med ser huset helt annorlunda ut jämfört med filmerna ovan.

Filmen börjar med att en präst mördas i biktstolen under mystiska förhållanden. Sen hoppar vi fram 12 år i tiden och en grupp människor har gått ihop och köpt huset för en spottstyver med ambitionen att rusta upp det och sälja det till ett högre pris.

Gruppens ledare och filmens "man of reason" är en självgod psykolog. Hans fru har klärvoajanta känningar och tycker att något är galet med huset och i drömmar får hon reda på mer om vad som hände för 12 år sedan.

Allt kulminerar i det sedvanliga dödandet och till slut avslöjas det vem som mördade prästen.

"The Amityville Curse" är den klart sämsta filmen i boxen och inte så värst spännande. Det är sparsmakat med specialeffekter och det handlar egentligen bara om make-up på den besatta mördaren, men det är rätt bra make-up faktiskt.

I sammanfattning så kan filmerna rangordnas i den sekvens jag recenserat dem i. Gammal är äldst, och bäst alltså.


EXTRAMATERIALET

Det här en lågbudgetutgåva, faktiskt så billig att hela boxen kostar under 100 kr och det är klart prisvärt, så något extramaterial av värde finns det inte. Ett stillbildsgalleri och några trailers. Inte mycket att orda om.


TRE SAKER

1. Att det är lågbudget bevisas tydligast av baksidetexten till "Amityville 2" som väldigt tydligt ska vara till den första "Amityville"-filmen. Det är mycket slarvigt gjort!

2. I "Amityville 3" kände jag igen skådespelaren Robert Joy så väl, och efter lite forskning kom jag ihåg varifrån jag kände igen honom: Han spelar "Lizard" i "The Hills Have Eyes" som finns recenserad på denna sajt.

3. I "The Amityville Curse" finns en scen då en person kastar ett sågblad rätt i knät på mördaren. Händelsen är så oväntad och rå att jag börjar skratta, speciellt som mördaren reagerar så komiskt på det hela.


ANDERS JAKOBSON (2006-10-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2006
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby Digital Surround 5.1 (Amityville 2 & 3), Dolby Digital Mono (The Amityville Curse)
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1 (Amityville 2), 1.85:1 (Amityville 3), 1.33:1 (The Amityville Curse)
Extramaterial:
Stillbildsgalleri, trailers.
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (16/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA