Michael Myers vs. Arkiv X

FILMEN

Med tanke på de förväntningar jag hade på den sjätte "Halloween"-filmen får den nog ses som en besvikelse. Det upplägget man byggde upp i slutet av film fem slarvas helt bort och vi får istället se en vuxen Jamie föda en son som hon sen flyr med. Hon flyr från en grupp människor som har hållit henne och Myers fångna ända sedan händelserna i film fem.

Vi får inga förklaringar till vem pappan är eller hur hon levt under den tiden som passerat mellan filmerna vilket, med tanke på hennes ålder, måste vara minst tio år. Vad vi istället får är en massa konspirationsteorier i stil med "Arkiv X".

Enligt en gammal sed ska offrandet av en familjemedlem rädda hela familjen (eller i det här fallet gruppen) och det är därför de nu är så angelägna om att få tag på Jamies son. Varför Myers jagar honom vet jag inte men antagligen vill han bara döda det som finns kvar av hans familj.

Inte helt oväntat flyr Myers också från gruppen och sätter av efter Jamie och hennes son. De i sin tur får lite oväntad hjälp från en udda figur som bor granne med Myers barndomshem där nu Lauries styvpappas bror bor. Känns det rörigt? Det är för att filmen är väldigt rörig.

Tyvärr får man inte heller någon ordning på det hela under filmens gång utan filmen blir mest en blandning av Myers mördande, doktor Loomis jagande och den udda gruppens konspirationer.

Tyvärr blir ingen gladare av att se detta utan man sitter mest och längtar tillbaka till förra filmen. Det blir heller inte bättre av att alla i stort sätt (utom Donald Pleasence som Loomis) är riktigt usla skådespelare. Tyvärr skulle detta bli hans sista "Halloween"-film då han gick bort ett år efter att filmen spelats in.

Det enda glädjeämnet i filmen är att Myers ser ondare ut än någonsin och det bådar ju gott inför den sjunde filmen…


EXTRAMATERIALET

Filmen har inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Den här filmen är den enda i serien som inte släppts i Sverige. Varför vet jag inte men samtidigt spelar det inte så stor roll då den är rätt usel.

2. Filmen är dedikerad till Donald Pleasence som gick bort efter att den spelats in.

3. Till följd av Pleasences död, dåliga testvisningar och åsiktskonflikter klippte regissören Joe Chappelle om filmen riktigt ordentligt. Många av skådespelarna blev så förbaskade att de svor på att aldrig mer göra en "Halloween"-film. Enligt uppgifter ska originalversionen finnas ute bland samlare…


HANS-ÅKE LILJA (2003-10-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (12)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2 - inte svensk
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2003
Bolag: Buena Vista Home Entertainment
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
RECENSERAT DENNA DAG (10/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA