Johannes Brost i svensk Evil Dead

FILMEN

"Vittra" är en svensk remake av "Evil Dead". Jag vet inte om det var meningen eller om filmens skapare skulle erkänna det men så blev det. Och alla som sett "Evil Dead" kan inte annat än hålla med mig. Nu följer "Vittra" inte "Evil Dead" exakt men tillräckligt. Vi har ett gäng ungdomar som lånar en enslig stuga. Väl där hittar de en källare som en av dem klättrar ner i och blir besatt av något, en vittra, som bor där och sakta förvandlas hon till en levande död.

Precis som i "Evil Dead" smittas man om man får kroppsvätskor från den smittade på sig. Något man inte tar allt för allvarligt på längre fram i filmen då det både dreglas, spottas och kräks till både höger och vänster. En efter en smittas ungdomarna och det är inte mycket som talar för att de ska komma undan helskinnade.

"Vittra" är en ambitiös film. Man ville väl när man gjorde filmen och det märks. Man formligen dränker filmen i blod och gore. Effekterna är sådär, skådespelarinsatserna är sådär, manus är sådär och ibland blir det för mycket komedi över filmen. Som när Johannes Brost karaktär efter att ha blivit biten av en smittad knuffar undan den döde och skriker "Djävla idiot" åt henne. Riktigt roligt men kanske inte trovärdigt i en skräckfilm. Men återigen, det följer konceptet för "Evil Dead".

Men man kommer långt på viljan och den finns här. Jag gillar att man försöker och vill uppmuntra det. "Vittra" är ändå för att vara en svensk skräckfilm rätt bra. Tyvärr säger det mer om vår förmåga att göra skräckfilmer än det gör om filmen i sig men ändå. Jag tycker man ska se filmen. Den underhåller även om det inte alltid är av de anledningar man förmodligen hade i åtanke när man spelade in filmen…


EXTRAMATERIALET

För en svensk film innehåller denna rätt mycket extramaterial. Vi får förutom en del trailers även följa med bakom kulisserna i en 32 minuter lång videodagbok och se lite hur filmen spelades in och det är rätt intressant. Vi får även se en bortklippt scen där Fredrik Dolk och Anders Hellquist dyker upp som poliser. Kul!


TRE SAKER

1. Det vore kul att höra om man medvetet försökte göra en svensk "Evil Dead".

2. Varför kan man inte få tag på bättre skådespelare? Vill de etablerade inte vara med i skräckfilmer?

3. Själva vittran var en besvikelse när vi väl fick se den…


HANS-ÅKE LILJA (2013-12-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Studio S
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Videodagbok där vi får följa filmteamet och skådespelarna under inspelningen (32 min), En lång bortklippt scen med Fredrik Dolk och Anders Hellquist som poliser, vilken togs bort innan biopremiären (12 min), Biotrailer i flera olika versioner och Teasertrailer med sång av Sara Varga
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (19/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA