Komplicerad tvillingthriller

FILMEN

Då och då, men egentligen inte speciellt ofta, händer det att jag för en stund tror att jag är med om en produktionsmiss och att filmen jag ska se blivit ersatt av en annan. För när en film stoltserar med Viggo Mortensen i huvudrollen, vilket syns tydligt på omslaget, räknar jag inte med att den ska vara på spanska.

Nu är det faktiskt inte så konstigt att Viggo agerar på spanska som man skulle kunna tro (se Tre saker), men det känns lite avigt och in i det sista funderar jag över om Viggo är dubbad eller inte. Det är han inte.

Han spelar två roller, tvillingarna Agustín och Pedro. Agustín är barnläkare i Buenos Aires medan Pedro är en fattig, cancersjuk biodlare på den ö där de båda är uppväxta. De är väldigt olika - Pedro är involverad i kriminella handlingar tillsammans med tvillingbrödernas barndomskompis, medan Agustín är konflikträdd och fast i ett äktenskap där hans fru vill ha barn till varje pris. Efter att ha hållit masken tillräckligt länge berättar Agustín för sin fru att han inte vill ha barn - alls, och låser sedan in sig när konflikten blir för het. Hon lämnar honom.

När Pedro besöker honom för att berätta om sin cancer och för att - antar jag - be om hjälp med att dö, slutar det med att Agustín brutalt dränker sin bror och tar hans identitet för att fly bort från sin värdelösa liv. Han återvänder till ön för att helt enkelt leva broderns liv.

Här blir filmen lätt orimlig. Ön är ett litet samhälle där alla känner alla och när Agustín dyker upp som Pedro och träffar dennes vänner och bekanta blir det mest konstigt. Några tycker att han är lite underlig medan andra verkar tycka att han är som vanligt. För mig känns det helt orimligt att en bror ersätter en annan och helt kallt räknar med att det bara ska gå problemfritt.

För det blir förstås inte problemfritt. Agustín ärver Pedros kriminella problem och får - precis som vi tittare - försöka lista ut vad som brodern egentligen sysslat med och hur han ska agera för att hålla skenet uppe. På sätt och vis är det ett litet genidrag eftersom både vi som ser filmen och dess huvudperson inte förstår någonting, men värst blir det för oss tittare och när filmen är över känner jag inte alls att alla pusselbitar ramlat på plats.

Storyn känns alldeles för luddig och tempot är stundtals för segt. Trots att filmen har mitt fulla fokus i 110 minuter så känner jag mig inte varken klokare eller en filmupplevelse rikare.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Viggo Mortensen levde i Argentina i över tio år under sin barndom och pratar flytande argentinsk spanska.

2. Två av de många produktionsbolagen som är involverade i filmen heter Haddock Films och Castafiore Films, vilket så klart gör att det värmer lite i Tintin-hjärtat.

3. I baksidetexten kan man läsa "När [Agustín] får den sorgliga nyheten om hans tvillingbrors död..." vilket är en märklig och felaktig text. Agustín mördar ju sin bror...


ANDERS JAKOBSON (2013-11-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (29/11):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN SEPTEMBER/OKTOBER
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA