Dialogen berättar historien

FILMEN

David Ayer, manusförfattare till bland annat "The Fast and the Furious" och "Training Day", gör med "Harsh Times" sin regidebut, och resultatet lovar minst sagt gott inför framtiden.

Jim (Christian Bale) och Mike (Freddy Rodriguez) är två gamla kompisar från Los Angeles South Central. Bales karaktär är en före detta soldat som hemsöks av minnen från sin tid i Irak samtidigt som han försöker bli antagen till en polisutbildning, medan Mike, som nyligen muckat från kåken, vill skaffa ett jobb för att blidka sin sambo. Båda verkar dock mest vara intresserade av att dricka öl, röka brass och beblanda sig med diverse kriminella element, något som komplicerar en sysselsättningssökande tillvaro. Jim har även drömmar om att gifta sig med sin mexikanska flickvän, men ju längre tiden går står det allt klarare att allt inte står rätt till i huvudet på honom.

Omslaget gör sitt bästa för att övertyga oss om att "Harsh Times" är en actionpackad thriller, men detta är ett karaktärsdrivet drama, där huvudpersonernas våldsamma förflutna endast stundtals gör sig påminnt. Berättartempot är det kinetiska kameraarbetet och de snabba klippen till trots ganska långsamt, och låter dialogen berätta historien.

Detta ställer naturligtvis stora krav på skådespeleriet, och det är här "Harsh Times" lyfter. Christian Bale har på sistone börjat framträda som en av 2000-talets mest intressanta skådespelare, och han är helt rätt för den något komplicerade rollen som Jim. Freddy Rodriguez lyckas också mycket bra med sin tolkning av den nervöse, ambivalente Mike, och även om birollerna utgörs av sparsamt använda karaktärer lyckas de flesta göra något sorts intryck.

"Harsh Times" är i grund och botten en tragedi. Redan 20 minuter in i filmen är det svårt att hoppas på ett lyckligt slut för karaktärerna, om man vill se dem lyckliga, vill säga. De två vännerna är ena riktiga klantar som ständigt strular till det för sig, och en del åskådare kommer sannolikt tycka att de får vad de förtjänar. Filmen dömer dock ingen, utan behåller ett strikt objektivt synsätt ända till slutet.

Just objektiviteten är en styrka hos berättandet, den låter kameran vara blott en fluga på väggen och tvingar på så sätt åskådaren att själva fälla moraliska omdömen om karaktärerna. Och vare sig man gillar Jim och Mike eller inte, skildras de på ett så intensivt och utlämnande vis att man inte kan hjälpa att bli involverad i deras liv, och därmed engagerad i filmen.


EXTRAMATERIALET

Några trailers, varken mer eller mindre. Ingen av dem för "Harsh Times". Anmärkningsvärt nog finns inte ens någon riktig meny, man får välja språk och sen rullar trailrarna, som dock kan hoppas över, och därefter filmen.


TRE SAKER

1. I slutet av filmen finns en väldigt stiliserad våldsscen, där man använts sig av slow motion och fult datoranimerade hagelskott. Man missar detta om man blinkar, men det är ändå idiotiskt att inkludera dåliga specialeffekter i en film som inte behöver några.

2. Christian Bale är med i Astrid Lindgren-filmatiseringen "Mio min Mio" från 1987.

3. Regissören David Ayer håller för närvarande på med en snutfilm kallad "The Night Watchman", med Keanu Reeves i huvudrollen.


JOEL FORNBRANT (2007-07-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Trailerpaket
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (28/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA