En stark återhämtning

FILMEN

Säsong 3 av oerhört populära "Game of Thrones" var i mitt tycke lite svagare än de föregående säsongerna, men denna fjärde omgång är en mycket stark återhämtning. Trots att det egentligen händer väldigt lite i serien - vilket beror på att det är så många karaktärer och separata storys att berätta samtidigt - framstår säsongen som riktigt bra, och självklart lika dramatisk som de tidigare.

Man har ju lärt sig vid det här laget att ingen karaktär är helig i "Game of Thrones". Det förstod man redan i slutet av säsong 1 när den karaktär man trodde var hela seriens huvudperson tog ned skylten. Sedan dess har många ledande karaktärer försvunnit på mer eller mindre brutala vis, och i efterskvalpet av "The Red Wedding" i förra säsongen är det självklart ett visst manfall även i denna omgång. Bland annat försvinner seriens mest irriterande karaktär genom förgiftning och seriens mest sympatiska karaktär anklagas för mordet och fängslas. Då jag inte vill skriva spoilers i klartext säger jag inte mer än så, men det är nog säsongens stora story som innehåller det mesta inklusive ett minnesvärt försvarstal, seriens brutalaste ögonblick och en ganska oväntad final.

Ja, för mig är det mesta i serien oväntat. Jag har inte läst böckerna, även om det finns en ambition att göra det någon gång. Vad jag förstått är vi bokmässigt kvar i del 3 med lite inslag av del 4 och 5. Det är många trådar på olika håll samtidigt, och det känns som vi till exempel får väldigt lite av Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) trots att karaktären är med i åtta av de tio avsnitten. Hon stärker sin armé genom att ta över en hel stad och fria slavarna, men sen har hon mest problem med sina drakar som inte längre lyder sin "mamma" fullt ut.

Jag har hela tiden sett Huset Stark som seriens hjärta, men det är ju inte många familjemedlemmar kvar och de är fortfarande spridda åt olika håll, även om det är ytterst nära att två återföreningar sker under säsongens gång. Mest krut läggs det på bastarden Jon Snow (Kit Harington) som har fullt upp på, och på båda sidor av, The Wall. Han får sota för att brutit de löften han svurit som Nattvakt, men mest jobbigt blir det att alla hans varningar och all information avfärdas som nonsens. Men det ska även visa sig att Jon Snow får rätt till slut. Ett helt avsnitt viks åt en maffig strid vid väggen.

I övrigt fortsätter Arya Stark (Maisie Williams) sitt äventyr i The Hounds (Rory McCann) våld. Bokstavligt talat, för även om de inte tycker om varandra, utvecklas en darrig vänskap där de båda lär sig något av varandra, trots att de egentligen vill sticka den andra i ryggen när som helst. Sansa Stark (Sophie Turner) lämnar äntligen King's Landning, men riskerar att hamna i ännu ett märkligt förhållande då hennes räddare är seriens halast ål. Mest offside är Bran Stark (Isaac Hempstead-Wright) som är på väg långt in i det livsfarliga norr för att hitta den treögda korp han haft visioner av. Brans resa är det mest fantasybetonade inslaget i serien, och det ska bli spännande att se var den leder. Dock är jag lite lätt besviken på den här trådens upplösning i säsongen som innehåller några figurer som i ett "Game of Thrones"-perspektiv känns alldeles för fåniga.

Man kan fortsätta i evigheter. Jag vet att jag skrev att det händer "väldigt lite" i serien, men så är det ju faktiskt inte. Det händer så mycket att det knappast går att återge allt eller ens det väsentliga. Så här långt in i serien har jag insett att jag i mina tidigare recensioner uteslutit att berätta om karaktärer som jag då avfärdat som temporära eller för små i helheten, men många av dessa karaktärer hänger kvar och växer sig större. Det är mycket möjligt att någon av alla dessa "mindre" karaktärer kommer att vara oerhört viktiga senare i serien, och då har jag möjligen gjort bort mig...

Hur som helst: säsong 4 av "Game of Thrones" är riktigt bra, och det blir smått plågsamt att vänta på fortsättningen, för nu har serien växt sig riktigt stark och stabil.


EXTRAMATERIALET

I vanlig ordning är det en fröjd att suga tag i boxen då den känns lite lyxig utan att vara en specialutgåva. Lyxen här består bland annat av att korpen med tre ögon på det omslutande fodralet är i lackad relief och att själva blu-ray-förpackningen omsluts av ett hårt fodral med texten VALAR MORGHULIS. Bara små detaljer som bidrar till en lätt lyxkänsla.

Sen är ju förstås innehållet prima vara. I vanlig ordning får vi alla de hjälpmedel till utökad tittupplevelse och fördjupning som funnits på alla tidigare boxar. En sammanfattning av föregående säsong, in-episode-guider att klicka igång, kommentarspår samt det animerade blocket med historier och folksagor ur hela mytologin, uppläst av olika karaktärer. Det som slår mig nu efter fyra boxar är att det är oerhört coolt att det är just olika karaktärer som är med i detta block, till och med sådana som lämnat serien. Dessutom undrar jag var grunden till dessa småfilmer är hämtade. Finns det någon officiell companion-bok som George R. R. Martin skrivit eller godkänt? Jag vet inte, men jag gillar att möjligheten till fördjupning av det här slaget finns med.

Martin berättar sedan om "bastarder" i en liten film, hur dessa namnges beroende på var i Westeros de bor och så vidare. Ytterligare ett bevis på hur uttänkt och planerad den här världen är. Intressant!

Boxens två länge inslag är till att börja med en nästan lite onödigt lång titt på striden vid väggen. Det är givetvis intressant att se och imponerande hur mycket kraft och energi som lagts på striden - och hela avsnittet, faktiskt - men samtidigt har man sett bakomfilmer av det här slaget tidigare, så utöver det faktiska innehållet är det inte så mycket nytt i filmen.

Det andra inslaget tänkte jag vara lite hemlig kring, men det är ett runda bords-samtal, dock utan något runt bord, mellan manusförfattaren Bryan Cogman och de skådespelare vars karaktärer dör i säsongen. Jag vill ju så klart inte komma med några spoilers här så jag nämner inte vilka det är, men det blir ett ganska roligt samtal både om karaktärernas tid i serien och deras död. Här inser man också hur stor produktionen är för flera av skådespelarna träffas för första gången i detta sammanhang. Dessutom är det roligt att höra hur de fick veta att de skulle dö - en av dem fick höra det via ett fan...

Som avrundning finns två (!) bortklippta scener och en liten lättare samling med bloopers.


TRE SAKER

1. Det känns som seriens absolut mest brutala ögonblick hittills är slutet på avsnitt 8, "The Mountain and the Viper". Jisses! Det hängde kvar länge efter att sluttexterna rullat klart...

2. Inte heller sedan förra säsongen har det kommit någon ny bok i sviten, vilket betyder att tv-serien knaprar in ännu mer på förlagorna. George R. R. Martin har fortfarande två böcker kvar, och har insett att vad som helst kan hända. Därför har han berättat för tv-seriens skapare David Benioff och D. B. Weiss om viktiga händelser i de kommande böckerna, i fall han skulle dö. Nu har han även insett att serien troligen kommer att springa förbi böckerna och därför även berättat hur allting slutar för vissa karaktärer. Känns inte riktigt optimalt om serien hinner före böckerna. Ska det vara så svårt att skriva klart dem?

3. En konsekvens av detta är att serien nu berättat allt som finns skrivet om en viss karaktär, så under säsong 5 kommer vi inte att få något nytt med karaktären och i och med att det handlar om en av de yngre skådespelarna kommer hen att vara avsevärt äldre när vi träffar den nästa gång...


ANDERS JAKOBSON (2015-02-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2015
Bolag: Warner Home Video
Tema: Kompletta tv-serier, HBO-original
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
In-episode Guide, Histories and Lore, The Fallen: A roundtable, The Politics of Power: A look back at season 3, Bastards of Westeros, 2 deleted scenes, Behind the Battle for the Wall, Audio Commentaries, New Characters & Locations, Season 4 blooper reel
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (30/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA