Extra blodiga och våldsamma mutanter

FILMEN

Tillägget "Unrated" börjar bli allt vanligare på skräckfilmer, när de släpps på DVD. Plötsligt är det helt i sin ordning att vrida på blodkranarna lite extra. Ibland känns skillnaden blott markant men i fallet "The Hills Have Eyes" är det verkligen skillnad. Filmen är så extra blodig och bonusvåldsam som man förväntar sig av en film med suffixet "Unrated".

De som kan sin skräckhistoria vet att det handlar om en remake på Wes Cravens film från 1977. Den har jag inte sett, och de omdömen jag fått är att det inte är värt att offra tid på att se den, inte ens för att jämför med den nya. Vad jag har förstått har Alexandre Aja och Grégory Levasseur gått lite djupare in i historien i sitt manus, vilket bland annat yttrar sig i att man får se den lilla staden där testerna hölls.

Jo, för det är nämligen så det har gått till när kullarna fått ögon. Hemliga militärövningar med nukleära vapen har skapat ett gäng isolerade mutanter som till råga på allt blivit kannibalistiska. Varför förklaras aldrig, men man förväntas tro att det beror på att de är hämndlystna och arga.

En isolerad bensinmackägare tvingas dirigera de få människor som hamnat där ute i öknen mot mutanternas håll och det är precis vad som händer när familjen Carter rullar in med bil och husvagn. Givetvis fixar mutanterna till en punktering så att familjen strandas där i öknen och en efter en går de åt tills bara de mest osannolika kvarstår.

"The Hills Have Eyes" är i grund och botten en ganska välstöpt skräckhistoria i en sådan där form man sett många gånger tidigare, men den vinner ändå på någon sorts originell känsla och en sanneligen rå filmaterisering, med i princip fläckfria specialeffekter.


EXTRAMATERIALET

Skivans extramaterial ger både tillfredsställelse och besvikelse. Den centrala biten kretsar kring en mycket välgjord och heltäckande dokumentär där det mesta från inspelningen och allt där omkring ingår. Alexandre Aja och Grégory Levasseur figurerar mycket i dokumentären och är mycket charmiga med sina franska brytningar. Det påstås att de träffades och blev kompisar som unga tack vare Wes Cravens original, så det märks att det finns mycket kärlek och respekt i deras arbete, vilket är så tydligt att det smittar av sig på vi som tittar på dokumentären.

Resten av extramaterialet är dessvärre inget spännande. Det finns ett kommentarspår med Wes Craven och Peter Locke, även om omslaget utlovar ytterligare ett kommentarspår med "regissören, manusförfattaren och producenten". Men det finns inte där, vilket dels är en besvikelse eftersom det hade varit ett klart intressantare spår att lyssna på, och dels rätt slarvigt av filmbolaget.

Utöver det finns det trailer och inside looks på ANDRA filmer... Suck!


TRE SAKER

1. Den utökade våldtäktsscenen där Brenda Carter (Emilie de Ravin, mest känd som Claire i "Lost") råkar illa ut är faktiskt riktigt obehaglig, nästan på gränsen.

2. Notera den insmygna USA-kritiken genom det minst sagt annorlunda användadet av den amerikanska flaggan...

3. Även om de flesta mutanterna har enorma lager gummiproteser på sig i ansiktet är det faktiskt ganska imponerande att mutantflickan Rubys ansikte förvrängts med CGI i efterhand, väldigt effektivt och snyggt gjort.


ANDERS JAKOBSON (2006-08-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: SF
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 2.35:1 Anamorfisk Widescreen
Extramaterial:
Kommentarer av regissören, manusförfattaren och producenten (*), Kommentarer av Wes Craven och Peter Locke, Surving the hills: Making of The Hills Have Eyes, trailer: Behind Enemy Lines II, Inside look: Omen 666, Inside look: The ringer. (*) Enligt omslaget, inte med på skivan.
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (16/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA