Triangeldrama med biomekaniska tentakler

FILMEN

SyFy fortsätter att pytsa ut originalfilmer av tveksam kvalitet, men samtidigt är det ju bara härligt att de gör det. Man behöver B-filmer emellanåt, speciellt sådana som är lite för ambitiösa för sitt eget bästa. Även om det skulle vara lätt att såga "Bermuda Tentacles" längs med...eh...fotknölarna, så tänker jag inte göra det. Filmen måste bedömas för vad den är, och den är trots allt lite underhållande.

Bara titeln är ju värd högsta betyg. "Bermuda Tentacles" - tänk att få ha varit med på det spånmötet när någon kläckte ur sig titeln... Alltså: Filmen handlar om Bermudatriangeln och tentakler. Inledningen är rätt så spännande. Air Force One med president Desteno (John Savage) färdas över den mytomspunna platsen och hamnar i ett riktigt ruskigt oväder, så allvarligt att planet inte kommer att klara sig i en bit. Presidenten sätts i en säkerhetskapsel och skjuts ut från planet som strax där efter exploderar medan kapseln faller ned i vattnet.

Marinkåren sätter ett team på att lokalisera kapseln och presidenten men hinner knappt börja innan flottan attackeras av stora tentakler. De verkar vara biomekaniska och knappast ha gjorts av någon varelse på jorden. Specialteamet med orädda och lätt anarkistiska Chief Trip Oliver (Trevor Donovan) ger sig av i en specialgjord farkost och färdas ned ett par kilometer under havsytan där de fått en signal från presidentens kapsel. Men vad de hittar mitt i hjärtat av Bermudatriangeln är mycket värre än de tentakler som gör livet svårt för soldaterna på ytan.

Vissa av specialeffekterna är givetvis under all kritik, men samtidigt finns det något i den här filmen som jag gillar. Stolpig dialog och amerikansk militärpatriotism åsido - själva upplägget är inte så dumt. Det som är sämst är det som borde vara det bästa - tentaklerna. De blir ett ansiktslöst hot som på grund av de bristande specialeffekterna inte heller känns som de är riktigt närvarande.

Men det är ju en B-film och det känns lite meningslöst att klaga på ditt och datt. Man vet ju vad man får av en film med den fantastiska titeln "Bermuda Tentacles"...


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Linda Hamilton spelar en amiral som leder hela räddningsuppdraget och motståndsarbetet. Inledningsvis tänker jag att det är lite tragiskt att hon ramlat ned i B-träsket, men samtidigt tycker jag ändå att hon har pondus nog att göra en sådan här typ av roll.

2. Gamla practical joke-liraren Jaime Kennedy spelar en vetenskapsman på huvudskeppet som strör fina ord omkring sig och försöker förklara vad tentaklerna är för något. Med sitt helskägg och rufsiga hår ser han ut som Richard Dreyfuss i "Jaws" och rollen har ungefär samma funktion.

3. R'n'b-artisten Mya, kanske mest känd för covern på "Lady Marmelade" tillsammans med Christina Aguilera, Lil' Kim och Pink gör en av de större rollerna i filmen.


ANDERS JAKOBSON (2014-08-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Take One
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (21/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA