Berikande resa genom tid och rum

FILMEN

Senaste tidsresefilmen jag såg med stor behållning var "Looper" och nu kommer "Predestination" och gör något bra inom genren. Jag ska inte säga att den gör något "fräscht", för filmen är baserad på en över 50 år gammal novell, men det är hur som helst en spännande och tänkvärd historia.

Jag vill egentligen inte säga så mycket om handlingen då filmupplevelsen förmodligen blir som bäst ju mindre man vet på förhand. Jag upplever inte att det var speciellt svårt att räkna ut hur filmen skulle sluta då pusselbitarna faller på plats på ett naturligt vis ju mer man tar del av historien. Det finns gott om ledtrådar att plocka upp längs med vägen, men missar man någon kan det förstås bli så att man blir lurad helt ner i diket.

Ethan Hawke spelar en tidsresande agent. Han jobbar för en byrå som verkar för att förhindra katastrofer eller brott innan de har hänt. Hawkes karaktär jobbar framför allt med att hitta och stoppa en bombman som låg bakom ett stort antal attentat på 70-talet. Och han lyckas nästan stoppa honom, men blir allvarligt brännskadad i sitt försök. Efter att ha tagit sig tillbaka till byråns högkvarter på 80-talet och läkt sina sår ger han sig iväg på sitt sista uppdrag. Tillbaka i 70-talet jobbar han som bartender i väntan på att hitta bombmannen, och hamnar i ett samtal med en törstig kund (Sarah Snook) som säger sig ha en häpnadsväckande historia att berätta.

Bartendern lyssnar och det gör även vi tittare. Faktum är att runt 20 minuter går åt att berätta denna historia och man börjar känna att filmen plötsligt tappat tråden, men det ska snart visa sig att tråden är i fast grepp och att den häpnadsväckande historien bara är början.

"Predestination" är en riktigt bra film. Jag sugs verkligen in i historien och hänger med i svängarna när det börjar snurra. Det är ingen actionfylld film direkt men det finns ändå ett tempo i historien som kompletteras av en filosofisk tyngd där tankar om identitet och existens luftas i undertexten. Jag känner mig lite smått berikad efter att ha sett filmen och det är en rätt härlig känsla.


EXTRAMATERIALET

Filmens bonusar presenteras enligt menyn i omvänd ordning än hur jag spaltat upp det i faktarutan till höger. Det är så de presenteras på omslaget och även den ordning jag tycker att man ska se det. Eller så kan man helt enkelt sonika hoppa över den kort-korta bakomfilmen "A journey through time" som bara är en femminutersvariant av den avsevärt (75 minuter!) längre "All you zombies: Bringing Predestination to life".

Det är en riktigt bra och ingående bakomfilm som i olika kapitel avhandlar hela produktionen, med rollbesättning, make-up-tester, inspelning, specialeffekter, musik och hela klabbet. Mer än vad som sägs i denna film behöver man inte veta, och jag roas speciellt av enkelheten i vissa specialeffekter som var ett resultat av en begränsad budget.

Det lilla block med bloopers som finns med känns lite onödigt. Man behöver inte visa när skådespelare kommer av sig jämt.


TRE SAKER

1. Novellen filmen är baserad på är skriven av erkända science fiction-författaren Robert A. Heinlein och heter ""—All You Zombies—"". Och, ja, citattecknen och de långa talstrecken är en del av titeln. Novellen publicerades 1959.

2. Filmen är en australisk produktion skriven och regisserad av tvillingbröderna Michael och Peter Spierig. De har tidigare gjort vampyrfilmen "Daybreakers" där Ethan Hawke gjorde huvudrollen.

3. Det långa samtalet i baren äger rum 6/11 1970, vilket också är Hawkes faktiska födelsedag.


ANDERS JAKOBSON (2014-12-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Universal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
All you zombies: Bringing Predestination to life, A journey through time, Bloopers
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (24/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA