Snobbarna ger inte en sportslig chans

FILMEN

Jag hör till den generation som såg "Snobbar som jobbar" som ett inslag i maffiga lördagsunderhållningen "Razzel" i mitten av 80-talet. Redan då var serien runt 15 år gammal, men i det sammanhanget gjorde det inte ingenting. Världen hade inte förändrats så mycket på 15 år och insprängt i en helkväll med sketcher och annat var det myspysunderhållning av högsta klass.

Nu, runt 20 år senare, är serien kanske inte hopplöst förlegad men väldigt "overklig" med ganska tunna intriger och osannolika händelseförlopp. Men trots det är det ganska underhållande i alla fall.

Den här filmen, kombinerad av två separata avsnitt, heter "Sporting chance" och alltså ska det finnas ett sporttema, och det gör det. Den första halvan - i original seriens absolut sista avsnitt kallat "Someone waiting" - handlar om motorsport.

Danny Wilde (Tony Curtis) och Lord Brett Sinclair (Roger Moore) har investerat en massa pengar i en formel ett-bil som Sinclair ska köra i en stor tävling snart. Men en rad mystiska händelser skakar förberedelserna, där Sinclair utsätts för mordhot och Wilde anklagas för att försöka muta andra förare att köra dåligt.

Tillsammans med en journalist börjar de nysta i mysteriet som visar sig vara två mysterier på samma gång.

I den andra halvan är "sporten" hazardspel. Wilde och Sinclair går på en spelklubb i Brighton och Wilde vinner en väldig massa pengar. Det visar sig att han av en slump lyckats kläcka ur sig ett hemligt lösenord som gjorde att spelen riggades så att han vann hela tiden. Spelklubbsinnehavaren har nämligen misstagit honom för en hemlig spion.

Samtidigt som misstaget uppenbaras blir Wilde uppsökt av en mystisk spionkvinna som kallar sig "Section 7" som ger honom nästa uppdrag - att träffa alla spioner i den kommunistiska sammansvärjningen.

Tillsammans med Brightons polis ger sig Sinclair och Wilde in i ett uppdrag att spränga spionligan.

Som ni ser är det ganska tunna historier. Spiontemat i andra halvan (i original "Anyone can play") känns hopplöst "kalla kriget"-mossigt och får dessutom ett mycket sexistiskt slut när den starka, mordiska spionkvinnan först inte kan slåss och sen bryter ihop i gråt när allt är förlorat. Inte ovanligt för den här tidens serier.

En lustig sak i båda halvorna är att två rejäla slagsmål ebbar ut i artiga samtal, något som aldrig skulle hända i moderna serier. Overkligt som sagt.


EXTRAMATERIALET

Inte ett spår av något sådant.


TRE SAKER

1. Apropå bilar så har de båda snobbarna väldigt fina åk. Danny Wilde kör en röd Ferrari-Dino och Lord Brett Sinclair en "Bahama Yellow" Aston Martin DBS.

2. Originaltiteln "The Persuaders!" används inte i de här kombinerade filmerna och vinjetten är i stället ersatt av vad som närmast kan beskrivas som en barnteckning. Lyckligtvis finns originalvinjetten på YouTube där man också kan höra John Barrys exemplariska vinjettmusik.

3. Även om "Snobbar som jobbar" officiellt inte är en spin-off på "Helgonet" så är Roger Moores karaktär i princip identisk. Det var också i ett "Helgonet"-avsnitt som de parade ihop hans karaktär Simon Templar med en amerikan för att se hur det blev. Och det blev en egen serie till slut.


ANDERS JAKOBSON (2007-08-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA