Arkiv X-känsla i multikameraskräckis

FILMEN

För drygt 15 år sedan skrev Daniel Myrick och Eduardo Sánchez in sig i filmhistorieböckerna med "The Blair Witch Project", en found footage-skräckis som där och då kom med något nytt och som till exempel lett till att det numera finns en filmsvit ("Paranormal Activity") i alldeles för många delar. Paret delade på sig efter succén och Daniel Myrick har gjort bland annat "Believers", "Solstice - Blodröd sommar" och "The Objective" medan Eduardo Sánchez haft lite mer fokus på kortfilmer och tv-avsnitt. Men några filmer har det blivit och den senaste i raden är "Exists" där det återigen handlar om found footage även om det inte görs några som helst försök till att inbilla tittaren om att det är riktigt.

Det här stilgreppet är ju stundtals effektivt i och med att man kan använda den taffliga amatöraspekten till att bara visa bråkdelar av vad tittaren faktiskt vill se. Tar man på sig andra glasögon kan man dock avfärda "Exists" som en illa förklädd reklamkampanj för GoPro-kameror. Men så cynisk ska jag inte vara - "Exists" är nämligen inom sin genre en riktigt bra film.

Få saker är så kittlande som de här myterna och legenderna som kan vara sanna. Oavsett om det handlar om Bermudatriangeln, Storsjöodjuret eller som i detta fall Bigfoot. Det var nog därför jag gillade "Arkiv X" så mycket. Allt det där som var kittlande och coolt fick plats i serien. "Exists" har helt klart en viss "Arkiv X"-känsla och det är ju självklart inget negativt för ett fan.

Ett litet gäng amerikanska ungdomar åker ut till en skruttig stuga i Texas vildmarker (än så länge inga poäng för originalitet i alla fall...) och på vägen dit kör de på något. Det blir skador och blod på bilen men det finns inga spår av vad de krockade med - förutom någon suddig sekund på film eftersom en videokamera lämpligt nog var igång.

Vad det än var går det inte att tydligt se på filmen, men en i gänget minns historier om hur hans farbror mötte något i skogen, vilket fick honom att överge stugan, och ljud och spår indikerar att något finns där ute, men vad? Kameror riggas, men blotta närvaron av ungdomarna gör att vad som än finns där ute dras till dem - och det är ute efter hämnd!

Jag förstår om detta låter som en riktigt kass och töntig skräckfilm och det var den bilden jag hade framför mig när jag väl började se filmen. Men den ligger på en nivå över den vanliga B-skräcken. Trots en stor slev av generisk stuga-i-skogen-skräck lyckas "Exists" hitta sitt eget spår och både skådespelare, story, effekter och stilgrepp fungerar ihop. Mycket underhållande för den som gillar skräck grundad i myter och legender.


EXTRAMATERIALET

Bakomfilmen är av klassisk flugan-på-väggen-karaktär och dokumenterar inspelningen i kronologisk ordning. Egentligen inget märkvärdigt även om det är underhållande att se killen i Bigfoot-dräkten prata med helt vanlig röst off camera!

Det andra bakommaterialet handlar om hur man skapade just Bigfoot till denna film, från koncept till färdig dräkt så att säga. Här kommer de effektansvariga till tals.

Allt rundas av med lite bortklippta scener där det även finns alternativt material, som dock inte förändrar något i någon större utsträckning.


TRE SAKER

1. Manuset är skrivet av Jamie Nash som varit Eduardo Sánchez manuspartner de senaste tio åren.

2. Det spelar ingen roll hur många gånger jag skriver titeln "Exists", den kvarstår som en tung- och fingervrickare varje gång.

3. Apropå titlar är filmens spanska titel "Terror en el Bosque" vilket blir ungefär "Skräcken i skogen". "Terror i busken" hade varit en roligare svensk titel...


ANDERS JAKOBSON (2015-03-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: SF
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
21 days in the woods: Behind the scenes of Exists, Bringing Bigfoot to life, Deleted scenes
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (28/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA