Roligare och jämnare alfabet varv två

FILMEN

"The ABCs of Death" var ju alla skräckantologiers skräckantologi. I stället för tre-fem filmer, vilket känns som någon sorts standard, saftade producenterna på med 26 filmer, lika många som det engelska alfabetet och med lika många olika regissörer.

Resultatet var underhållande om än lite spretigt. Konceptet som sådant håller ju för fler omgångar - det är bara att dela ut samma bokstäver en gång till, men till nya regissörer och precis som sist ge dem artistisk frihet. Resultatet denna gång är i mitt tycke jämnare men framför allt roligare då de flesta har kryddat sin skräck med en humoristisk knorr. Ta till exempel den första filmen "A is for Amateur". Här ser vi hur en lönnmördare får ett uppdrag och hur han visualiserar hur han ska smidigt krypa igenom en ventilationstrumma och enkelt knäppa sitt offer. Snabbt in och ut. I själva verket är ventilationstrumman fylld av vasst metallskrot som han skär sig på, så illa att han förblöder... Men historien tar inte slut där.

Min favorit i samlingen har även den en humoristisk knorr. Det är "M is for Masticate" där vi i perfekt slowmotion ser själva urbilden av en galning storma fram längs en gata. Varför är han galen? Ja, det förklaras i slutet... Filmen är skriven och regisserad av Robert Boocheck som inte har speciellt mycket på meritlistan, men Boocheck har gjort många musikvideos (åt bland annat The Dandy Warhols, Bad Religion och Snow Patrol) och inledde sin karriär som praktikant hos Sam Raimi. Bra förutsättningar för en lyckad film.

Några regissörer som jag känner igen sedan tidigare är "Cube"/"Splice"-regissören Vincenzo Natali som gjort den lite mer seriösa scifidoftande "U is for Utopia" och Bill Plympton ("H is for Head Games") vars animationer man såg väldigt mycket av på MTV under 90-talet. En annan animerad film, och en av de bättre i samlingen, är "D is for Deloused" av Robert Morgan, där ett litet kryp hjälper en avrättad man att få upprättelse. En lite lätt kladdig film...

En av de mer originella filmerna är "L is for Legacy" av Lancelot Oduwa Imasuen som utspelar sig i Nigeria - antar jag, regissören är därifrån. Här handlar det om en ritual som går fel och ett monster som väcks till liv. Finfina B-effekter i denna film!

Av de asiatiska bidragen utmärker sig "O is for Ochlocracy (mob rule)" av Hajime Ohata som gör något nytt av zombiegenren. I denna film figurerar en drog som gör zombies någorlunda intelligenta, så till den grad att de bildat en egen domstol där de ställer zombiemördande människor till svars.

Ja det finns en hel del att se i filmen. Även om min generella åsikt är att den är roligare och jämnare än sin föregångare så är det klart att det spretar och är lite ojämnt också, men det är så det ska vara i antologier.


EXTRAMATERIALET

Utöver trailers till filmen och andra titlar finns det bara ett bildspel att se. Lite tråkigt om man jämför med den första filmen vilken var otroligt välfylld när det gällde extramaterial.


TRE SAKER

1. Det finns en liten post-credits-scen med Laurence R. Harvey från "The Human Centipede 2 (Full Sequence)".

2. Inte heller denna gång lyckades någon svensk regissör få en bokstav. Faktum är det saknas nordiska filmskapare över huvud taget.

3. Chanserna till en "The ABCs of Death 3" är i dagsläget små. Denna film läckte ut och spreds av pirater innan den ens hade haft premiär, vilket sätter käppar i hjulen för en eventuell uppföljare.


ANDERS JAKOBSON (2015-04-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Trailers, Slideshow
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (11/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA