Hälften av huvudkaraktärerna men lika bra

FILMEN

I fjärde säsongen av "Homeland" jobbar Carrie som stationschef för CIA utomlands och har till uppgift att hitta och oskadliggöra fientliga element. Hon gör detta genom att släppa missiler på personer som USA anser vara en fara för världen. Men så går allt fel. En missil, avsedd för Haissam Haqqani, slår ut ett bröllop och dödar massor av oskyldiga. Strax efter röjs och lynchas den amerikanska källan som försett Carrie och hennes folk med information om att Haissam skulle ha befunnit sig på bröllopet. Det ska dock visas sig att Haissam inte alls är död. Han lever och har långt gångna planer på att straffa amerikanerna.

Som vanligt går allt inte enligt planerna och Carrie och de andra får jobba hårt för att lyckas stoppa alla som vill komma åt amerikanska intressen. Ibland måste de gå långt över vad de har befogenhet eller moral till. Det är inte lätt att ha Amerikas välmående i sina händer. Till sin hjälp har Carrie som tidigare Peter Quinn och Saul Berenson, men även andra mindre väntade bundsförvanter.

Jag gillar säsong fyra av serien och det känns som en väldigt naturlig övergång från säsong tre. Jag blev lite orolig när Brody dog i slutet av säsong tre och Carrie var ensam kvar, och dessutom gravid men hans barn, men man löser detta på ett bra sätt. Carrie har lämnat sin dotter till sin syster och även om hon nog innerst inne vill vara en mamma klarar hon inte riktigt av det. Pressen blir för stor. I stället åker hon till Islamabad och bekämpar terrorister.

Karaktären Haissam Haqqani är helt klart inspirerad av Osama Bin Laden även om han inte ska vara just honom, men hela upplägget är detsamma. Han är en jagad terrorist som hatar USA mer än något annat. Och man lyckas riktigt bra. Man gillar honom inte och även om man försöker få honom sympatisk i vissa scener så är han egentligen helt iskall och drivs endast av sitt hat mot USA.

Säsong fyra blev som de tidigare en succé och föga förvånande kommer det en femte säsong och det är tur det för vi lämnas men ett ganska så öppet slut. Eller kanske inte… Vi vet vad som hänt och hur det gått till, men vi vet inte hur Carrie ska reagera på det som hänt och det är det som är säsongens cliffhanger. Vi som följt serien vet ju att Carrie är minst sagt impulsiv… men å andra sidan är det ju just det vi gillar med henne.


EXTRAMATERIALET

Vi får en intervju med Rupert Friend som spelar Peter Quinn om hans roll och hur han fick den.


TRE SAKER

1. Pakistan ska inte ha varit helt nöjda med hur landet framställs i säsongen.

2. När "Homeland" återkommer i säsong fem kommer vi att ha hoppat fram flera år i tiden.

3. Jag gillar att folket i Islamabad och Kabul inte pratar engelska sinsemellan. Det ger serien en bra trovärdighet.


HANS-ÅKE LILJA (2015-05-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2015
Bolag: FOX
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Intervju med Rupert Friend som spelar Peter Quinn.
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA