Hyfsad men kort skräckfilm

FILMEN

"Them" är en rätt hyfsad skräckfilm även om den samtidigt är rätt rörig. Den förklarar inte allt som händer och en del saker är rätt så överdrivna eller saknar trovärdighet. "Them" ska nämligen vara baserad på sanna händelser och en del är allt annat än trovärdigt.

Filmen inleds med att en mor och hennes dotter kraschar med bilen och när modern går ut för att försöka fixa bilen så de kan åka därifrån försvinner hon spårlöst. Även dottern råkar ut för vad man gissar är "de".

Det är dessa scener som inte blir det minsta trovärdiga när man sen i slutet av filmen får veta vilka "de" egentligen är. Men, men, det vet man ju inte i början av filmen och scenen ger trots allt filmen en lagom läskig inledning. Kanske hoppades regissören att man skulle ha glömt den när upplösningen kommer?

Handlingen övergår sen till att handla om lärarinnan Clémentine och hennes pojkvän Lucas. De råkar också ut för "de" och det är nu vi böjar ana vad "de" är för några. Vi ser rätt snart att det faktiskt handlar om människor (eller i alla fall människoliknande varelser) då vi ser fler av dem förfölja paret.

I slutet avslöjas det vilka "de" är och det känns skönt. Det känns även bra att filmen faktiskt inte får det slut man väntat sig. Jag vill inte avslöja mer men jag kan ju nämna att det är en fransk film och att den därför inte lider av Hollywoodsyndromet där filmerna nästan alltid måste slutat med att de goda vinner eller klarar sig…

Huvudrollerna spelas av Olivia Bonamy och Michaël Cohen och även om de för mig är okända gör de ett fantastiskt jobb. Speciellt Olivia lyckas verkligen se jagad och skräckslagen ut på ett trovärdigt sätt.

I stort är "Them" en rätt bra skräckfilm. Det hade nog dock varit på sin plats att förklara lite mer och då speciellt hur "de" bar sig åt för att röva bort mor och dotter i början. Dessutom är filmen lite för kort med sina drygt 70 minuter…


EXTRAMATERIALET

Filmen saknar extramaterial.


TRE SAKER

1. Filmen ska som sagt basera sig på verkliga händelser och jag är faktiskt benägen att tro på det även om inledningen som sagt är lite för mycket.

2. Då filmen är fransk är det franska som talas i filmen och även om jag personligen inte är överförtjust i franska filmer funkar det här riktigt bra.

3. På den officiella hemsidan finns ett inslag från en nyhetssändning där en syster vädjar om information om hennes försvunna syster. Jag vet inte om det är fejk (som med "Blair Witch Project") eller äkta även om jag tror att det är fejk. Hur som helst är det lite synd att de inte inkluderat inslaget på DVD:n.


HANS-ÅKE LILJA (2007-09-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
RECENSERAT DENNA DAG (20/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA