Lite seg, lite sämre men fortfarande bra

FILMEN

Säsong fem av "The Walking Dead" tar vid där säsong fyra slutade. Rick och hans gäng är fast i Terminus och ganska snart visar det sig att det inte är den fristad som de först trodde och hoppades på. Det visar sig ganska snart att de som bor där blivit kannibaler och att Rick och hans gäng kommer stå på menyn inom kort om de inte kan ta sig därifrån. Något som ser ut att bli tufft. Första avsnittet för säsongen är verkligen mörkt och man sitter på helspänn hela tiden.

Gänget är när vi kommer in i säsongen rätt splittrat och det är många trådar vi måste hålla reda på. Bland annat är Beth på ett sjukhus i Atlanta som i viss mån fungerar även om de som driver det inte alltid har patienter och andra nykomlingars bästa i åtanke. Men via omvägar samlas gruppen och de anländer till fristaden Alexandria. Här har en grupp ledda av Deanna samlats och byggt upp ett skydd mot walkers i form av murar runt en samling hus. Rick och hans gäng häpnar först över hur "vanligt" allt är och Rick och Michonne blir till och med stadens poliser. Men ganska snart märker de att Deanna och hennes grupp inte har en aning om hur man skyddar sig mot walkers och de inser att de måste ta över.

Första delen av säsongen är den starkaste delen. Den andra halvan går lite på sparlåga och det är egentligen inte filmskaparnas fel för de som läst serien som TV-serien bygger på vet att så är fallet även där. Och det blir inte tråkigt men serien får en annan ton och personligen tycker jag den blir lite för långsam. Det finns dock en hel del guldkorn som man som läsare av serieförlagan gått och väntat på. Jag ska inte spoila dem här, men ni som läst serien vet förmodligen vad jag pratar om.

Vi får också se några nya karaktärer och en den gamla favoriter faller ifrån, som det brukar vara i den här serien men andra ord. Dock tycker jag att man börjar tappa lite av den känslan av att vad som helst kan hända vem som helst. Så känns det inte riktigt längre och i dag finns det vissa karaktärer som känns rätt säkra.

Men säsong fem är bra. Inte lika bra som säsong tre och fyra, men bra. Säsong sex börjar rulla i USA i oktober 2015 och min gissning är att den kommer bli lite seg i början men sen - sen kommer en karaktär som i vissa avseenden får The Governor att framstå som Heliga Maria...


EXTRAMATERIALET

Massor av extramaterial får vi med den här gången. Inte mindre än tre timmar totalt och det är allt från insyn i hur avsnitten gjordes, lite sammanfattningar och åsikter från de inblandade om alla avsnitten. Vi får borttagna scener och vi får se lite extra om de karaktärerna som försvinner under säsongen. Med andra ord ska ni inte läsa specifikationen över extramaterialet om ni inte vill veta vilka som försvinner.

Vi får följa nykomlingarna Michael Cudlitz (Abraham Ford) och Josh McDermitt (Eugene Porter) under en dag och se vad de gör under inspelningen. Riktigt mycket extramaterial som täcker det mesta man vill veta om säsongen med andra ord.


TRE SAKER

1. Jag är besviken på karaktären Tyreese. Han är mesigare än mesigast här medan han är en riktig tuffing i serietidningen.

2. Även den här gången kommer det en limited utgåva där det ingår en bränd walker. Dock är den ganska dyr.

3. Historien på sjukhuset känns inte riktigt som om den passar in i serien i övrigt. Det är lite såpavarning på den.


HANS-ÅKE LILJA (2015-10-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (17)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2015
Bolag: SF
Tema: Zombies
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Deleted Scenes: Inside THE WALKING DEAD, The Making Of THE WALKING DEAD, The Making Of Alexandria Beth's Journey, Bob's Journey Noah's Journey, Tyreese's Journey, A Day In The Life Of Michael Cudlitz, A Day In The Life Of Josh McDermitt, Rotters In The Flesh Walkers in the Water, Audio commentary with cast and crew
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (21/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
KOMEDIERNA