En alternativ Halloween-skräckis

FILMEN

På skräckens nationaldag, Halloween, drabbas professor Mike Lawford (Nicolas Cage) av en fasa värre än alla skelett och monster som svämmar över på gatorna. Hans lilla son försvinner. Ena stunden håller han honom i handen när de står i glasskön och i nästa är han helt ensam. Sonen finns ingenstans, inte i Halloween-nattens myller och inte heller när det lättat. Han har heller inte sprungit hem där mamma Kristen (Sarah Wayne Callies) väntar. Hon kan inte förstå hur Mike tappat bort sonen och det blir också det som förstör deras förhållande.

Ett år senare lever de på separata håll. Mike har ägnat all vaken tid åt att leta efter sonen, så desperat att till och med polisen tröttnat på honom. Alla hans förslag på tänkbara förövare nekas av den trötta kommissarien som menar att de redan undersökt alla möjliga varianter. Hur mycket mer kan de göra?

Årsdagen närmar sig och plötsligt sker en del märkligheter i Mikes omgivning. Han vänder sig till Kristen som även hon upplever något udda. Det är som om sonen försöker få kontakt med dem. Några pusselbitar läggs ihop och plötsligt inser de att den som kidnappat deras son inte är någon vanlig förbrytare, det är till och med inte någon person alls utan något betydligt värre...

Spökerier, oavsett om det är i kombination med kidnappningar eller inte, hör väl tyvärr inte till det hetaste när det gäller skräckfilmsgenren och "Pay the Ghost" är dessvärre inte titeln som kommer att vända upp och ned på vår uppfattning och sätta nya rysningsnivåer. Med andra ord är det en ganska normal skräckfilm med en tunn historia som visserligen kryddas med lite historiska och hedniska inslag. Jag ska absolut belysa att det finns några stunder i filmen som är riktigt bra, där skräcken kittlar till lite extra, men i det stora hela blir det varken läskigt eller överdrivet bra. Nicolas Cages professor-pappa är en figur man sett tidigare, ibland till och med spelad av just Cage, och det är tyvärr ingen färgstark figur eller insats.

Jag låter mer negativ än vad jag är för filmen är ingen katastrof, men det är inte mycket mer än en spökskräckis utan det lilla extra.


EXTRAMATERIALET

Utöver lite trailers till andra filmer finns en kvartslång titt bakom kulisserna med intervjuer där de inblandade strösslar beröm till höger och vänster och pratar om filmen som om den är både bättre och viktigare än vad den faktiskt är. Inte överdrivet givande.


TRE SAKER

1. Regissör till filmen är tyska Uli Edel som tidigare har "Der Baader Meinhof Komplex" i bagaget, för att inte tala om klassikern "Vi barn från Bahnhof Zoo". I bakomfilmen, där han själv inte uttalar sig om något, nämns han som ett inte helt logiskt val till en skräckfilm, och tyvärr kan jag inte påstå att han utför något mirakel med sin närvaro.

2. Filmen är baserad på en novell av Tim Lebbon som är en ung författare som pressat ut rätt många böcker och noveller. Han har även adapterat filmer som "30 Days of Night" och "The Cabin in the Woods" till romaner.

3. Filmen ska utspela sig i New York, men är inspelad i Kanada. Det är i och för sig inte något konstigt.


ANDERS JAKOBSON (2015-10-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Scanbox
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Behind the scenes
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (29/11):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN SEPTEMBER/OKTOBER
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA