Norge slår till igen...

FILMEN

Den som sett "The Shining" kan inte låta bli att tänka på den när man ser omslaget till "Villmark 2". Sanatoriumet som vi ser på omslaget får en definitivt att tänka på The Overlook Hotel. Och vissa likheter finns det. Här är det ett gäng på fem personer som ska undersöka byggnaden i jakt på miljöfarliga material innan man jämnar det med marken. Sanatoriumet ska vara tomt vilket det naturligtvis inte är. En vaktmästare är fortfarande där och ju längre gruppen är på plats desto fler bevis hittar de på att det finns ytterligare personer i byggnaden…

Som den uppmärksamme noterat är detta en uppföljare. Den första filmen i serien kom 2003 och jag har personligen inte sett den men det finns inget i denna film som antyder att man borde sett den första filmen innan man ser denna. Tvåan är med andra ord ett mysterium i sig varför den finns där.

Hur som helst gruppen består av fyra norrmän Ole, Live, Even och Synne samt en svensk, Frank som spelas av Tomas Norström. De norska skådespelarna är för mig okända men Norström känner nog alla igen från en mängd svenska filmer och TV-serier.

Jag gillar norska skräckfilmer och "Villmark 2" är inget undantag. Bra skådespelarinsatser, bra manus och bra skrämseleffekter. Jag gillar också sättet man filmat den på. Man visar bland annat hur viltkameror filmat karaktärerna och hur de följs av oidentifierade individer. Att de pratar norska vänjer man sig ganska snart med så det är egentligen inget problem det heller. Riktigt imponerande film som gör att jag känner mig sugen på att utforska de norska skräckfilmerna än mer.


EXTRAMATERIALET

Vi bjuds på en bakom kulisserna-film som visar hur inspelningen gick till samt en trailer. Lite trist är det att inte Norström syns något i bakomfilmen. Det hade varit intressant att höra hur han hamnade i den här filmen.


TRE SAKER

1. Som sagt, Norge gör riktigt bra skräckfilmer och Sverige har här en del att lära.

2. En alternativ titel är "Villmark Asylum" vilket jag gillar bättre då man slopat 2:an.

3. Jag lägger in en liten brasklapp för att det kanske finns en koppling mellan den första filmen och denna som berättigar 2:an, jag har ju trots allt inte sett den…


HANS-ÅKE LILJA (2016-02-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Warner Home Video
Tema: Vårt grannland Norge
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
The making of Villmark 2 och Teaser
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (1/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN SEPTEMBER/OKTOBER
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA