De viktigaste trådarna knyts ihop

FILMEN

I och med den tredje säsongen går "The Leftovers" i mål. Jag vet att serien är baserad på en bok och läser man på lite visar det sig att säsong 1 och boken följer varandra ganska väl, men resten följer inte någon skriven förlaga alls och är helt manusförfattarnas, med "Lost"-bekanta Damon Lindelof i spetsen, påhitt. Då säsong 1 inte ger någon förklaring till varför två procent av världens befolkning försvann i tomma intet den 14 oktober 2011 hoppas man förstås att denna sista säsong ska ge svar på den frågan.

Glädjande nog gör den det, men samtidigt känns det som en sekundär fråga i helheten. "The Leftovers" har från säsong till säsong förvandlats till något annat, men hela tiden haft en underliggande sorg i botten och funderingar kring att bli kvarlämnad, övergiven eller ensam. Dessa funderingar sträcker sig enda fram till finalen på serien och gör att serien slutar på en fin om än melankolisk ton.

Den åtta avsnitt långa säsongen börjar tre år efter den föregående. Den slutade med att sekten Guilty Remnant tog sig in i Jarden, Texas och all ordning och struktur kollapsade omedelbart. Dock blev anarkin kort för en militär drönare bombar sönder Jardens besökscentrum där Guilty Remnant slagit sig ned och därmed dödades Meg (Liv Tyler) och Evie Murphy (Jasmin Savoy Brown). Det hela förklarades med att det var en gasexplosion, men många vet sanningen, bland annat Kevin Garvey (Justin Theroux) som tre år senare är polischef i Jarden.

Mycket har hänt på tre år. Nora Durst (Carrie Coon) har börjat jobba för DSD (Department of Sudden Departures) igen och Kevins exfru Laurie (Amy Brenneman) har stannat kvar i Jarden och gift om sig med John Murphy (Kevin Carroll) och tillsammans driver de en kombinerad medial och logiskt psykologisk verksamhet där de hjälper folk som förlorat närstående. Matt (Christopher Eccleston) och Mary (Janel Moloney) har fått sitt barn men det är trubbel i äktenskapet och till råga på allt har Matt börjat skriva ett evangelium om Kevin som han tror är en modern Jesus. Kevin dog ju faktiskt två gånger om i säsong 2 men återuppstod båda gångerna, så något skumt är det med honom. Då sjuårsdagen av den 14 oktober stundar är Matt fast övertygad om att något stort kommer att hända, och det kommer att hända där Kevin är, mitt i Miracle, i Jarden, Texas.

Samtidigt är Kevins far Kevin Sr (Scott Glenn) övertygad att syndafloden är på väg och ränner runt i Australien för att stjäla regndanser av olika stammar, och för att få tag på den sista behöver han sin sons hjälp. Parallellt med det här har Nora fått ett tips om en maskin som kan föra över en människa till den plats dit de där två procenten hamnat. Det är sannolikt ett lurendrejeri, men samtidigt kan Nora inte släppa möjligheten att få återförenas med sina barn, och maskinen finns i Australien. Alltså utspelar sig större delen av denna sista säsong i Australien där alla bitar faller på plats, eller?

När jag skrev om säsong 1 avslutade jag min recension med: "Jag har en bestämd känsla av att serien efter ytterligare en säsong kan växa och bli en riktig favorit, samtidigt som den lika gärna kan trassla till sig och blir ett komplicerat nystan som inte ger någon glädje alls. Denna ambivalenta känsla är inte nödvändigtvis något negativt, men framtiden får helt enkelt visa vad jag egentligen tycker om den." Med facit i handen vill jag inte kategorisera "The Leftovers" som en "riktig favorit" men jag har gillat dess oberäkneliga format där berättelsen likt ett litet vattendrag hittat nya vägar för att ta sig vidare hela tiden.

Det finns mycket att gilla i "The Leftovers". Den melankoliska känslan där varje leende kompletteras av ett par ledsna ögon, till exempel. De omväxlande strukturerna på avsnitten där några fokuserat helt och hållet på en karaktär och därmed givit utrymme till vissa skådespelare att verkligen glänsa i minnesvärda gestaltningar. Mystiken i serien som balanserat till att vara på gränsen, men som ändå i mitt tycke är en förstärkande krydda snarare än något fånigt.

Jag vet inte om man får svar på precis alla frågor som väcks under de sammanlagt 28 avsnittens gång, men personligen upplever jag att de viktigaste trådarna knyts ihop, och dessutom vid rätt tillfälle. Tre fokuserade säsonger räckte gott och väl av just den här historien.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det är fortsättningsvis lite lek med vinjetten igen. Första avsnittet har en helt unik vinjett, medan resten har säsong 2:s bilder men olika låtar, med undantag för de sista två avsnitten som har säsong 1 respektive säsong 2:s låtar. Den här inkonsekvensen gör att till och med vinjetten känns spännande för varje avsnitt.

2. Redan i säsong 1 pratas det mycket om vilka kändisar som försvann den 14 oktober 2011. Bland nämns det att hela skådespelaruppsättningen i sit-comen "Perfect Strangers" (åtta säsonger 1986-1993) försvann. I ett senare skede i serien ska det visa sig att skådespelaren Mark Linn-Baker inte alls försvann utan använde händelsen för att försvinna ur allmänheten. Mark Linn-Baker spelar sig själv i "The Leftovers" och har en viss betydelse i den sista säsongen.

3. Trots att serien har tydliga huvudpersoner är det inte en enda skådespelare som är med i samtliga avsnitt.


ANDERS JAKOBSON (2017-10-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2017
Bolag: Warner Home Video
Tema: Kompletta tv-serier, HBO-original
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (20/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA