En film om de gyllene bågarna

FILMEN

Ja, "The Founder" handlar om hur hamburgerkedjan McDonalds grundades och växte till den marknadsledande snabbmatskedjan den är idag. Men faktum är att vi aldrig får reda på exakt hur och när man tog det gula M:et till sin logga. Från början var det två separata bågar och framåt slutet av filmen så liknar de ett "M" men är ändå inte den logga som vi är vana med i dag. Och faktum är att det retar mig något otroligt att vi inte får veta när och hur den kom till…

Men annars är filmen riktigt bra. Hur mycket sanning den innehåller ska jag låta vara osagt men jag skulle gissa att man i stora drag fångat hur den misslyckade försäljaren Ray Kroc på ett väldigt utstuderat och elakt sätt lurar bröderna McDonald på deras livsverk. Det var de som startade den första restaurangen, det var de som kom på att snabbhet och effektivitet var en otroligt viktig ingrediens när man skulle få ut maten. Kroc var visserligen den som tog konceptet och introducerade det i USA och utan honom hade McDonalds aldrig blivit vad det är i dag. Allt det är sant, men om det nu gick till som det gör i filmen så gjorde han det på ett rätt taskigt sätt och man blir rätt förbannad på honom när man ser filmen.

Som Kroc ser vi Michael Keaton och han gör rollen väldigt bra. Man känner lika mycket för honom i början som man tycker illa om honom i slutet. Bröderna McDonald spelas av Nick Offerman och John Carroll Lynch och även de är riktigt bra i sina roller. Jag har egentligen inget att klaga på när det gäller "The Founder". Den underhåller, den berättar en historia som skulle kunna vara sann. Jag gillar först Kroc för att sen tycka att han är en riktig skitstövel. Jag tycker synd om bröderna McDonald och filmen avslutas dessutom men fakta om hur det gick för alla karaktärerna i verkligheten. Riktigt bra.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Som sagt får vi inte veta hur det gyllene M:et kom till. Skäms!

2. Jag hade gärna sett mer om de riktiga karaktärerna i en dokumentär.

3. I slutet av filmen hoppar vi fram flera år och det är lite synd. Hade nog varit intressant att se mer av vad som hände under de åren.


HANS-ÅKE LILJA (2017-09-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2017
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Köp filmen hos:
Delning:
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA