En oförklarad apokalyps

FILMEN

"It Comes at Night" är en underlig film. Den börjar med att vi får se en familj, mamma, pappa, barn som släpar ut vad som ser ut att vara en döende morfar ur huset. Alla utom morfadern har gasmask på sig och man kan dra slutsatsen att han förmodligen ändå kommer att dö snart och därför inte behöver det. Men vad man inte är beredd på ör att de släpar ut honom, täcker hans huvud med en kudde och skjuter honom. Därefter bränner och begraver de honom.

Vi förstår att det handlar om någon form av katastrof som utbrutit men vi får aldrig veta exakt vad som hänt eller varför. Det finns en smitta som de är rädda för och som verkar betyda döden för alla som smittas. Ytterligare en familj blandas in i mixen och vi pendlar mellan idyll (eller så nära man kan komma och katastrofläge). Alla är misstänksamma mot alla och ingen vågar lita på någon. Och så fortsätter det.

Jag gillar upplägget och den klaustrofobiska känslan som finns i filmen, men samtidigt känns det som om vi inte kommer någonstans. Vi står och stampar och jag förstår inte riktigt filmens titel. Vem eller vad är det som kommer under natten? Så även om filmen är bra känns den lite otydlig och ofärdig och det är lite frustrerande.


EXTRAMATERIALET

Vi får en 30 minuter lång bakom kulisserna-film som berättar hur och varför filmen spelades in samt kommentarspår.


TRE SAKER

1. Jag kan inte låta bli att undra om de själva målat dörren (ni vet vilken jag menar när ni ser filmen) eller om det bara råkade vara så.

2. Sonen ser lite äldre ut än de 17 han ska vara.

3. Jag får känslan av att de varit i huset rätt länge men ändå har gott om mat.


HANS-ÅKE LILJA (2017-11-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2017
Bolag: Scanbox
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Human Nature: Creating It Comes at Night, Commentary
RECENSERAT DENNA DAG (18/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA