Den oväntade presidenten

FILMEN

Tänk dig att helt plötsligt behöva axla rollen som världens mäktigaste man, att helt plötsligt behöva bli president i USA. Det är vad som händer Tom Kirkman. I USA fungerar det nämligen så att när alla politiker befinner sig i Capitolium så isoleras en man eller kvinna utifall det otänkbara skulle hända. Här händer det. Medan Kirkman sitter isolerad (det kallas att han är Designated Survivor) spränger någon Capitolium och Kirkman står ensam kvar. Kort därefter svärs den tidigare bostadsministern in som USA:s president och har nu ett land i kris han måste styra…

Upplägget är perfekt. Jag gillar hur Kirkman får anpassa sig och styra landet utan egentligen ha en aning om vad han gör eller hur han ska göra det. Kirkman spelas perfekt av Kiefer Sutherland även om man lite påminns av hans karaktär i "24" då upplägget känns rätt lika. Här har han dock en helt annan roll, men det tar ett tag att komma ifrån "24". Man förväntar sig att han ska börja tortera folk till höger och vänster…

Seriens svaghet är konspirationsteorierna. Inte att de finns som så, men hur de används. FBI-agenten Hannah Wells känns allt för överdriven och det hela tappar ordentligt i trovärdighet. Detta i kombination med att hon får kryptiska meddelanden från någon. Är det något jag hatar är det när någon ringer och säger typ "14-11, kollar upp det" och sen lägger på i stället för att berätta vad det är personen vet. Varför göra det hela svårare när de uppenbarligen vill dela med sig? Känns larvigt och det finns en hel del sådant här tyvärr.

21 avsnitt bjuds vi på och det händer en massa i dem. Allt från att vi får lära känna Kirkman, till att Capitolium sprängs, till att han blir president och försöker lösa vem som ligger bakom sprängningen. Ju längre säsongen fortsätter ju mer fokuserar man på konspirationer och mindre på själva bombningen. Hannah Wells får mer plats och det hela blir mer likt "24" än någonsin. Och det är inte bra. Jag gillar Kiefer Sutherland i rollen som Kirkman men här kommer han faktiskt lite i skymundan och det blir bara fel. Lägg till detta att karaktären Hannah känns väldigt överdriven och overklig och det blir inte så himla bra.

Bäst hade det nog varit om man hade slutat efter de första tio avsnitten. Där får vi ett hyfsat tillfredsställande avslut på det hela. En andra säsong rullar redan på Netflix och nu har jag ju inte sett den men funderar ändå på vad man bygger vidare på… "Designated Survivor" var underhållande. Sutherland var bra som Kirkman och första halvans story levererade. Men sen gick det utför och säsongen avslutas mest med en patriotisk suck. Tyvärr.


EXTRAMATERIALET

Vi bjuds på president Kirkmans första tal i sin helhet vilket känns lite onödigt samt en bakom kulisserna-film och en rundtur i seriens Vita Huset och det är mycket mer intressant.


TRE SAKER

1. I avsnitt två kan vi, när de går i Vita Husets korridorer, höra ringsignalen från "24".

2. Jag retar mig något grymt på att man inte fått till det bättre när de filmar inifrån en åkande bil. Syns sjukt tydligt att det är en film utanför. Dåligt!

3. Sutherland tar viskningen till en ny nivå i den här serien. Han har ju alltid mer eller mindre viskat fram sina repliker men här går han ibland ett steg längre. Lite larvigt…


HANS-ÅKE LILJA (2017-12-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 6
Utkomstår: 2017
Bolag: FOX
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
President Kirkman's Complete First Speach, A house United: Bringing Designated Survivor to life, Secret Service: Set tour.
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (6/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA