Spencer ger sig in i ett vansinnesprojekt

FILMEN

Om inte första säsongen av "Ballers" hade ramlat in för recension sommaren 2016 är det högst oklart om jag hade valt att se serien alls. Nu blir jag glad när den tredje säsongen hamnar i min ägo ett drygt halvår efter den andra, för den här serien har snabbt växt till att bli ett trevligt sätt att för en stund frottera sig i en värld där jag inte alls hör hemma. Formatet med tio halvtimmesavsnitt gör att det går snabbt att sluka boxen och det känns perfekt för innehållet. Tillräckligt många avsnitt för att undvika känslan av en förlängd långfilm och tillräckligt få för att bibehålla fokuset hela vägen.

En kort sammanfattning av upplägget: Dwayne Johnson spelar Spencer Stratmore, en före detta amerikansk fotbollsspelare som blivit kapitalförvaltare och hjälper aktiva spelare att hantera sin ekonomi. Problemet är att hans klienter inte alltid är så bra på att lyssna och mest hamnar i olika kritiska situationer där Spencer snabbt måste rycka in och städa upp. Spencer själv har inte alltid varit varsam kring sina egna pengar och just nu är han skuldsatt då han lånat pengar av sina egna klienter och prioriteringen är att få snurr på Anderson Sports Management där han och kollegan Joe Krutel (Rob Corddry) jobbar på under tuffa ägaren Bret Anderson (Richard Schiff) som inte är världens mest tillmötesgående chef.

Anderson vill mer än allt annat komma in i casinobranschen och har under flera år försökt få till något med Las Vegas-mannen och mångmiljardären Wayne Hastings Jr. och lovar Spencer att lösa hans skulder i fall han kan ordna en affär med Hastings. Spencers idé är djärv och dumdristig - men även något som kittlar Hastings något ofattbart: Spencer vill flytta ett NFL-lag till Las Vegas. Oakland Raiders behöver ett nytt hem och en splitter ny lyxstadion med allt som fans och turister behöver är ett fantastiskt och galet projekt.

Spencer stora uppgift under säsongen blir att knyta ihop alla trådar för att få idén i hamn, men det är inte lätt och han blir snabbt impopulär både här och där. Det är i sanning ett oerhört komplicerat vansinnesprojekt, men han vägrar att ge upp. Även Anderson kan inte släppa det och tvingas vända sig till sin odrägliga bror Julian (Steven Weber), vilket ställer karaktären i ett helt nytt ljus.

Just det där gillar jag skarpt. Anderson har fram till nu varit en ensidig karaktär briljant spelad av Schiff, men tillägget av den fram till nu okända brodern är lysande. Plötsligt blir Anderson svag och osäker och i och med det en smula mer mänsklig.

En liknande förvandling genomgår Spencers klient Ricky Jerret (John David Washington) som successivt gått från kaotisk till mer samlad person och i den här säsongen får han snabbt växa upp ordentligt när han ska bli pappa, något som förändrar honom totalt. Även klienten Vernon Littlefields (Donovan W. Carter) hopplösa kompis Reggie (London Brown) har börjat lugna ned sig men är fortfarande en usel rådgivare till den godtyckliga Vernon, och i den här säsongen måste Spencer och framför allt Joe rädda Vernon från ett samarbete som enbart skadar honom.

Den sista klienten som även är den som är mest problemfri är Charles Greane (Omar Miller) som finner sig i att vara assistent till Miami Dolphins general manager Larry Siefert (Dulé Hill) men utnyttjas rejält av densamme och bägaren rinner helt enkelt över till slut. Charles del i serien är egentligen den som har mest med själva sporten att göra. I sin helhet har "Ballers" ganska lite med idrottandet att göra.

Det händer mycket under tio avsnitt och jag gillar att serien håller fast vid sina karaktärer. Det är samma figurer vi möter tre säsonger in och det gör att vi lär känna dem väldigt väl. Nu slutar säsongen i och för sig på ett sätt som kan indikera att det blir en viss förändring till säsong fyra, så kanske kommer det att bli några nya huvudkaraktärer att lära känna framöver. Jag ser fram emot det.


EXTRAMATERIALET

Inget den här gången.


TRE SAKER

1. Säsongens tagline "If you build it, they will come" är en referens till "Drömmarnas fält" som visserligen handlar om baseball, men frasen är välkänd.

2. När Wayne Hastings Jr. dyker upp i första avsnittet hajar jag till för jag känner igen skådespelaren men kan inte riktigt placera honom. Sen faller bitarna på plats och jag inser att det är självaste Steve Guttenberg som gör rollen. Franchisekungen från 80-talet ("Polisskolan", "Cocoon", "Tre män och en...") är givetvis sig lik men jag har inte sett honom på länge och hade definitivt inte räknat med att se honom i "Ballers".

3. Jag gillar serien men måste säga att jag är en smula besviken på säsongens avslutning. Finalen känns stressad och märklig, nästan lite snabbt ihopkastad utan att veta om det skulle bli mer eller inte. Lite trist avslutning på fem timmars tittande.


ANDERS JAKOBSON (2017-12-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2017
Bolag: Warner Home Video
Tema: Kompletta tv-serier, HBO-original
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (5/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA