Mytologin förfinas i omgång två

FILMEN

Säsong ett av "The Strain", baserad på Guillermo del Toro och Chuck Hogans böcker, berättade om hur en vampyrsmitta bröt ut i New York och hur ett antal människor med olika bakgrunder och erfarenheter strålade samman för att bekämpa den. Doktor Ephraim Goodweather (Corey Stoll) och hans kollega Nora Martinez (Mía Maestro) från amerikanska smittskyddsmyndigheten (CDC) var några av de första som bevittnade smittan som då antogs vara en "vanlig" pandemi. Skadedjursbekämparen Vasiliy Fet (Kevin Durand) tyckte att något olämpligt rörde sig under New Yorks gator, och pantaffärsinnehavaren Abraham Setrakian (David Bradley) var den som satt inne på svaren. Han hade nämligen stött på denna ondska tidigare, där Mästaren - själva huvudvampyren - väntar i slutledet.

Säsongen slutade med en konfrontation där Setrakian lyckades skada Mästaren men inte tillräckligt för att döda honom, och medan detta monster slickar sina sår blir smittan allmänt känd i New York och antalet omvända vampyrer allt större.

Vårt gäng, som kompletteras av datahackern Dutch Velders (Ruta Gedmintas) och Ephraims son Zach (Max Charles), har sin bas i Vasiliys hus där de försöker komma underfund med hur de ska komma vidare i sin kamp. Rationella vetenskapsmännen Ephraim och Nora ser smittan som vilket virus som helst och tänker logiskt. Om det inte går att skapa ett botemedel kanske det går att skapa ett eget virus som enbart drabbar de omvända som de i sin tur kan sprida till varandra och på så vis gå under. Medan de experimenterar med detta vänder sig Setrakian till den mytologiska värld han bevisat är sann. Det finns en legend om en mäktig bok, bunden i silverpärmar - Occido Lumen - där lösningen på gåtan finns, och säsongen går ut på att lokalisera boken.

Det är inte helt smärtfritt eftersom boken är känd även hos Mästaren. Med hjälp av sin speciellt utvalda vampyr Thomas Eichhorst (Richard Sammel) och den svinrika affärsmannen Eldritch Palmer (Jonathan Hyde) som Mästaren botat och gjort odödlig jagar de själva efter boken, när de inte ställs öga mot öga mot vårt hjältegäng.

Vid sidan av finns en del andra intressanta karaktärer vars historier snuddar vid gängets då och då. Först och främst har vi den kriminella Augustin "Gus" Elizalde (Miguel Gomez) som blivit utvald av ett mystiskt gäng av vampyrsoldater att vara deras "man i dagsljuset". Gus lokaliserar en före detta mexikansk filmstjärna som på vita duken var vampyrbekämparen och brottaren The Silver Angel (Joaquín Cosio) som han värvar till kampen. Lite senare dyker den mycket intressanta halvvampyren Quinlan (Rupert Penry-Jones) upp som har helt egna anledningar till att hitta och förgöra Mästaren. Quinlan är varken fiende eller bundsförvant med vårt gäng, men en riktigt fräck karaktär. Lite vid sidan av finns driftiga politikern Justine Feraldo (Samantha Mathis) som blir något av folkets ledare i New Yorks kamp mot vampyrerna. Det gör henne både populär och impopulär, och även en bra person för vårt gäng att luta sig mot emellanåt.

Ett sista spår att nämna som kan få betydelse i framtiden är det om Ephraims omvända fru Kelly (Natalie Brown). Hon blir, likt Eichhorst, utvald av Mästaren till att bli en medveten och mer mänsklig vampyr, en Sentient Strigoi, vilket dels leder till att hon blir ledare för blinda vampyrbarn som fungerar som scouter, och dels till han hon hela tiden är ute efter sin egen son Zach som i sin tur har svårt att acceptera att hans mamma inte är den hon en gång var.

Jag är inte överförtjust i "The Strain" än så länge men jag gillar seriens mytologi och är intresserad över att veta var den ska ta vägen. Tillägget av den brutala men extremt vältaliga Quinlan (Rupert Penry-Jones) är riktigt bra, men seriens höjdpunkt är alla scener med den lismande och genomvidrige Thomas Eichhorst. Richard Sammel har verkligen hittat en ton i karaktären som får det att krypa i mig. Samtidigt visar Sammel att han är långt ifrån en ensidig skådespelare då han ger en helt annan bild av Eichhorst i en flashback, långt innan mötet med Mästaren och innan han blev nazist. Här är han en förlorartyp, en mobbad säljare som blir kär i en ung kvinna. Men det är som den välklädda och rent äckliga högerhanden till Mästaren som han är som bäst. Karaktären har väntat så länge på dagen då Mästaren behöver skifta kropp och Eichhorst är så redo, men får se sig sviken på den uppgiften. Med små detaljer visar Sammel detta.

Att serien använder sig av flashbacks för att fördjupa oss i mytologin är bra. Oavsett om det handlar om Setrakians förflutna eller myter och legender som visat sig vara sanna. Det känns att det finns något uttänkt i bakgrunden som i första hand Del Toro och Hogan förlitat sig på när de skrivit böckerna, och som nu gått vidare till manusförfattarna. Hittills har vi precis passerat halvvägs i "The Strain" så det ska bli intressant att se hur det slutar.


EXTRAMATERIALET

Det är tämligen gott om extramaterial, utspritt på boxens fyra skivor. Borttagna scener och kommentarspår till säsongsfinalen finns att ta del av, samt en rad kortare filmer.

I en liten film får vi träffa folket bakom kameran i "The Strain"... I alla fall till en början, för snart blir det bekanta ansikten bakom fejkade namn och uppgifter. Ja, inslaget är skämtsamt, och lagom till att jag tycker att det börjar bli lite fånigt får det en tjusig avslutning med ett speciellt bekant ansikte.

Mer skämtsamt blir det i en kortare film där Thomas Eichhorst hyr ut sitt vita rum (som figurerar i ett avsnitt). Det är faktiskt ganska kul och Richard Sammel visar igen hur bra skådespelare han är.

Det skämtsamma rundas av med några minuter bloopers. Därefter blir det lite mer seriöst. En tiominutersfilm avhandlar hur tv-serien skiljer sig från bokserien, vilket verkar vara en hel del även om kärnan är den samma. Lite som hur "The Walking Dead" ändrats från serietidning till tv-serie. Intressant att ta del av.

Slutligen får vi en liten genomgång av Strigoi, det vill säga seriens vampyrer och hur de hierarkiskt är rangordnade och egentligen alla förutsättningar för att förstå hur det hänger ihop. Bra kompletterande info på några få minuter.


TRE SAKER

1. Mitt i säsongen får Ephraim anledning att förändra sitt utseende och rakar då av sig håret och ser då ut som Corey Stoll brukar se ut (i till exempel "House of Cards" eller "Ant-Man"). Lite trist men det var kanske enklast så.

2. Ett avsnitt har en helt annan vinjett än resten av avsnitten. Den är mycket längre och introducerar karaktärerna i animerad form.

3. Om jag fick önska så skulle jag vilja att karaktären Zach försvann snabbast möjligt i säsong 3. Det är en fruktansvärt irriterande figur som Max Charles inte spelar speciellt bra. Det var en annan skådespelare som gjorde rollen i första säsongen och han gjorde den möjligen bättre.


ANDERS JAKOBSON (2016-11-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2016
Bolag: FOX
Tema: Kompletta tv-serier, Vampyrer
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Audio Commentary, Deleted Scenes, Meet the Crew of The Strain, The White Room, Gag Reel, Beyond the Page, Sentient Strigoi
RECENSERAT DENNA DAG (5/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA