90 outhärdliga minuter jag inte får tillbaka

FILMEN

Under december varje år är det svårt att undvika låten "All I Want for Christmas is You". Den spelas garanterat varje dag, och visst, Mariah Careys jättehit är julklassiker, men kan den bli en bra film?

Nu är filmen med samma namn ingen tolkning av texten utan delar enbart samma titel och huvudperson. Här berättar Mariah Carey en liten saga om den unga Mariah som endast vill ha en sak i julklapp: En hundvalp. Inget annat är intressant, men längtan bromsas av två saker: Hennes pappa är jätteallergisk och hennes mamma gillar att ha det rent och städat hemma, och under de förutsättningarna är en hund ingen bra grej.

Men så hittar Mariah en pudelvalp som hon förälskar sig i. Prinsessan är både allergi- och städvänlig så nu handlar det bara om att fjäska och tjata rätt. Det ger ett visst resultat för hon får en hoppande kartong några veckor innan jul, men det är inte Prinsessan utan en smutsig Jack Russell-valp med det föga fantasifylla namnet Jack. Mariahs pappa (nu tydligen inte allergisk längre) menar att det är hennes farbrors nya hund som behöver vaktas och klarar Mariah av det ska hon få sin egen hund.

Givetvis är Jack inte den typ av hund hon vill ha eller hon föreställt sig. Han är vild och galen och dråpligheterna ställer sig på rad. Hur det går är inte så svårt att förstå eftersom omslaget visar en nöjd Mariah och en ren och glad vovve i hennes famn.

Det är en plåga att ta sig igenom filmen. Efter några minuter är jag redo att kasta in handsken för det finns inget synbart sätt att den flortunna handlingen kan dras ut till 90 minuter. Det kan den inte. Möjligen hade historien fungerat i en tv-special på max 22 minuter där man kanske hade accepterat animationerna som inte håller någon toppklass.

"Mariah Carey's All I Want for Christmas is You" känns som ett billigt försök att knyta an till låtens succé, men det finns faktiskt en förlaga till filmen (se Tre saker) och om låten är en succé som återkommer år efter år lär filmen verkligen inte bli det. För min del handlar det om 90 minuter som jag aldrig får tillbaka.


EXTRAMATERIALET

En fem minuter lång bakomfilm berättar hur roligt och givande det var att göra filmen. Kul för de inblandade.


TRE SAKER

1. Låten "All I Want for Christmas Is You" kom 1994 och har blivit en av de stora, moderna julsångerna. Det är den elfte största singeln genom tiderna och har dragit in över 60 miljoner dollar i royalties.

2. 2015 skrev Mariah Carey boken med samma namn, och det är den som adapterats till filmen.

3. Jack Russell terrier är en utmärkt film- och tv-hund. Alla charmades väl av Eddie i "Frasier" (som var den högställda varianten Parson Russell terrier), men min favorit var duktiga Uggie som kunde ses i "Water for Elephants" och "The Artist".


ANDERS JAKOBSON (2018-01-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2017
Bolag: Universal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
A Wish Come True: Making Mariah Carey's All I Want for Christmas Is You
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (29/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA