Den femte filmen är den första

FILMEN

Efter att den hemska nunnan dykt upp i "The Conjuring 2" började man smida planer på att berätta hennes historia. När det så blev dags skulle det visa sig att den utspelade sig redan innan både "The Conjuring" och de båda "Annabelle"-filmerna. Denna den femte filmen blev alltså den första i kronologisk ordning.

Filmen börjar med att en nunna i ett öde beläget kloster i Rumänien begår den ultimata synden genom att hänga sig själv. Vatikanen är bedrövad och skickar dit fader Burke och syster Irene för att undersöka vad som hänt och bedöma om marken och själva klostret fortfarande är heligt. Väl på plats inser de att allt inte är som det ska. Att det finns krafter där som inte är på deras sida. Så långt är upplägget rätt bra. Tyvärr går man sen över i ett väldigt konstigt beteende från både Burke och Irene för trots att det händer mycket underligt tycker de inte att det är läge att dra därifrån. Saker händer som inte kan hända, men ändå ifrågasätter de dem knappt. Det känns lite udda och ganska korkat faktiskt. Sen kanske de inte har någonstans att ta vägen, men när det dyker upp personer som de vet är döda borde man kanske misstänka att allt inte är som det ska.

Men filmen gör i stort det vi kan förvänta oss av den. Den förklarar nunnans ursprung, den ger oss ett gäng scener där vi hoppar högt och den har skapat en nunna som man inte vill träffa efter mörkrets inbrott…eller i dagsljus heller för den delen. Det man förlorar lite på i filmen är att man låter den utspela sig på ett ställe där det är mycket gångar kors och tvärs överallt och det dessutom är mörkt. Detta gör att jag som tittare har svårt att hänga med var karaktärerna befinner sig och vem som gör vad.

Summa summarum blir "The Nun" en okej skräckis, men inte mer. Man hoppar som sagt till några gånger, men jag saknar den där krypande skräcken. Obehagskänslan.


EXTRAMATERIALET

Vi bjuds på de vanliga bakom kulisserna-filmerna där vi får se hur man spelade in filmen. Vi får en intervju med Bonnie Aarons som spelar nunnan och vi får se hur hon sminkades. Sen får vi ett gäng borttagna scener och det som jag kanske uppskattade mest, en förklaring till hur alla filmerna hänger ihop. Inte jättekomplicerat, men ändå nyttigt.


TRE SAKER

1. "Annabelle" var den första spinoffen. Sen kom "The Nun" och snart kommer "The Crooked Man" som bygger på en karaktär från "The Conjuring 2".

2. Filmen utspelar sig 1952 och är den kortaste i serien.

3. Jag gillar hur man lagt in små kopplingar till de andra filmerna i serien.


HANS-ÅKE LILJA (2019-01-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2019
Bolag: Warner Home Video
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
A new horror icon, The Conjuring chronology, Gruesome planet, Deleted scenes
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (23/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA