Medborgargarde mot samhällets ogräs

FILMEN

I 80-talets New York har några arbetare ledsnat på att buset kommer undan rättvisan och att det blir offren som alltid får betala. Nick (Fred Williamson) och hans kompisar har bildat ett medborgargarde som rensar upp bland skräpet som förstör deras gator: våldtäktsmän, rånare och knarklangare. De nöjer sig inte med att ge sig på underhuggarna som är längst ned i hierarkin, nej, de tar sig uppåt i samhällsstrukturen för att utrota ogräset vid roten, så att säga.

Eddie (Robert Forster) är tveksam till Nicks engagemang och ifrågasätter om man är så himla mycket bättre själv om man ger igen med samma mynt. Men när Eddies fru råkar i trassel med ett lokalt gäng, som ger igen genom att knivhugga frun och skjuta deras lille son och sedan komma undan rättvisan på grund av en mutad försvarsadvokat (Joe Spinell) och domare - vilket istället leder till att Eddie hamnade i fängelse för protester, så bestämmer han sig för att följa Nicks mönster och hämnas på egen hand.

Till en början är "Vigilante" en ganska långsam och seg film, vilket delvis kan ha att göra med att musik används så sparsamt, men sedan tar den lite mer fart och blir en förhållandevis rafflande actionthriller. Skådespelet är stabilt med den stenhårda Fred Williamson i förgrunden.

Precis som med regissören William Lustigs "Maniac" så känns intrigen aningens tunn och lite för enkel, men så var ofta 80-talsfilmerna utanför de största filmbolagen. Så för vad den är, fungerar "Vigilante" hyfsat bra. Inget mästerverk men långt ifrån en kalkon.


EXTRAMATERIALET

Förutom den vanliga mixen av tv-spottar, trailers, biografier, filmografier, slideshows och så vidare finns det två lite unika inslag bland extramaterialet.

Dels finns det ett (färskt, antar jag) kommentarspår med bland annat William Lustig, Robert Forster och Fred Williamson, som jag tyvärr inte haft tid att lyssna på, men det finns där i alla fall. Och dels finns det en promofilm som gjordes en tid innan det riktiga filmandet startade. Det är en variant av filmens ganska starka inledningsscen där Fred Williamson håller ett nervfyllt brandtal.

Kul att sådana klipp grävs fram.


TRE SAKER

1. Omslaget blåser upp Robert Forsters och Fred Williamsons kopplingar till Quentin Tarantino. I Williamsons fall - medverkar i Tarantino-producerade "From Dusk 'Til Dawn" - känns det aningens vagt. Forster har i alla fall en betydande roll i "Jackie Brown".

2. Williamson är still going strong i de hårdkokta genrena. Lagom till 70-årsdagen nästa år ska han spela tuff polis i "Black Kissinger".

3. Lustig-favoriten Joe Spinell gör en förhållandevis liten roll, men han har ändå på sig sina gigantiska glasögon från "Maniac". I en ännu mindre roll kan man se Spinells mamma.


ANDERS JAKOBSON (2007-10-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Studio S
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Kommentarspår med regissören William Lustig, filmens stjärnor Robert Forster och Fred Williamson samt Frank Pesce, Promotiontrailer, Sju biograftrailers från USA, England, Tyskland, Frankrike och Italien, Fyra TV-trailers, Fyra radiospottar, Stort galleri med inspelningsbilder, "bakom kameran", posters etc, Specialskrivna biografier med Robert Forster, Fred Williamson och William Lustig, Filmografier, Studio S-trailers
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (28/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA