Smart poäng räddar kalkonen från sågen

FILMEN

Både Moviezine och Aftonbladet avslutade sina biorecensioner av "Operation Ragnarök" med att det var "årets bästa sämsta film". En lustig slump? Nej, det är ett fullt naturligt omdöme då det faktiskt inte går att såga filmen helt längs med fotknölarna. Även om det är oerhört lätt att avfärda filmen som en total kalkon, för kvaliteten är stundtals förskräcklig, så har filmen ändå gjorts och har några poänger.

Fredrik Hiller, med kopplingar till min egen hemstad Örebro, har skrivit och regisserat filmen. Han är huvudsakligen skådespelare (även om hans egen insats i "Operation Ragnarök" inte hör till de bättre) men har tidigare gjort religiöst laddade skräckfilmen
"Psalm 21". "Operation Ragnarök" spelades in under 2013 under ett annat namn och sedan har det tagit fem år att slutföra postproduktionen och alla effekter, vilket bekostats bland annat via crowdfunding. Det här är med andra ord en film som har kämpat för att bli av och bli slutförd och då är det beklämmande att resultatet inte blev så bra. Det bär emot att prata illa om filmen, men det är oundvikligt.

Precis som många andra svenska filmer som befinner sig i gränslandet mellan indie och traditionella bolagsfilmer har mest krut lagts på att fota historien snyggt, vilket således görs på bekostnad av manuset och framför allt skådespelarinsatserna. Det är en del veteraner i filmen som kan säga vilken tramsig mening som helst och ändå få det att låta bra, som till exempel Niklas Falk som spelar ÖB, Dag Malmberg som spelar en general och, kanske mest överraskande, revy- och farsdrottningen Eva Rydberg som är oväntat trovärdig och samlad som någon sorts politisk ledare i Landskrona. Sedan finns det en hoper andra skådespelare, vissa kända, andra inte, som inte alls levererar. Att filmen drabbats av en slarvig och inkonsekvent efterdubbning gör heller inte under för trovärdigheten i replikerna.

Storyn i grova drag: En svensk ubåt färdas tillbaka hem i Atlanten laddad med ett serum som förvandlar alla ombord till blodtörstiga monster. Varningssignaler skickas till den svenska militären som gör sig redo att hantera problemet i Landskrona där ubåten beräknas anlända inom kort. Dessvärre hinner smittade monster ta sig ut i samhället och sprida smittan vidare, vilket leder till att Landskrona blir en zon satt i karantän där vanliga civila får kämpa för sina liv.

Parallellt med detta berättas en historia om ett militärt mörkerspel där vissa krafter är helt okej med att smittan sprider sig och en politisk härva och konspiration växer sig allt större. Men parallellt med det parallella vill filmen även beröra främlingsfientlighet och där blir det kalops av hela skiten. De civila i filmen är en gruppering med fullblodsrasister och en med "invandrare" (lite förenklat beskrivet). Det finns lite olika band mellan dem. Dels sörjer rasisterna en ung mans död, där en okänd mördare fortfarande går fri - som sannolikt finns i invandrargruppen. Dels har en av rasisterna ett hemligt förhållande med en av invandrarna, något som skulle få förödande konsekvenser om det kom fram. Okej, Hiller är kanske något på spåret när han gör någon sorts jämförelse mellan rasister och invandrare ställt mot smittade och osmittade, men det är inte alls gjort med någon finess. Karaktärerna är inte bra och dialogerna består mest av att de olika fraktionerna svär åt varandra.

Det som räddar filmen för mig är själva förklaringen till smittan. Visserligen görs det i övertydlig exposition men poängen är smart och det bästa med hela filmen. I kombination med en dyster final på historien landar filmen avsevärt bättre än den startat och berättats.

Men det slutgiltiga omdömet är att det är en tämligen usel film som jag önskar hade gjorts ännu sämre med flit för att i alla fall bli "så dålig att den blir bra".


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Ursprungsnamnet på filmen var "Zon 261" och det finns en officiell hemsida till filmen kvar på nätet: zon261.com.

2. Filmen innehåller flera skådespelare som sågs i Fredrik Hillers första film. Bland annat görs två av de största rollerna av Jonas Malmsjö och Per Ragnar.

3. Per Ragnar går "all in" med en skånsk dialekt i filmen, vilket förstås är vettigt. När jag läser på om honom visar det sig att han visserligen är född i Kalmar men uppvuxen i Lund så dialekten är nog rätt så genuin. Väldigt få andra skådespelare i filmen pratar skånska, vilket är tråkigt när filmen ändå utspelar sig där.


ANDERS JAKOBSON (2019-05-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2019
Bolag: Njutafilms
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA