En väldigt misslyckad komedi

FILMEN

Först lite trivia av "aj, aj, aj..."-slag:

1) Efter urusla testvisningar försökte Sony sälja filmen till Netflix utan att lyckas. Man får anta att streamingtjänsten inte ville vara en papperskorg.

2) Under filmens premiärhelg rapporterade oväntat många fall av folk som lämnade salongen i förtid.

3) Steve Coogan, som gör en mindre roll i filmen, har sagt: "Jag tror att om 20 år, när allting lugnat ned sig och folk objektivt kan titta på "'Holmes & Watson', kommer de att säga: 'Den är fortfarande skräp'".

Aj, aj, aj...

Jag visste att filmen hade blivit totalt söndersågad när jag slängde in den i spelaren och jag kan hålla med de kritiker som anklagat filmen för att inte vara rolig, men samtidigt är det inte en totalt hopplös film. Men det skulle kanske inte ha blivit en film över huvud taget. Jag kan inte låta bli att känna att detta är en idé till en hyfsat kul sketch på "Funny or Die" som av någon anledning kavlats ut till en långfilm som inte alls håller måttet. För visst låter idén om Will Ferrell och John C. Reilly som komiska varianter av Sherlock Holmes och Dr John Watson som bra stoff för en femminuterssketch?

Filmen är i mångt och mycket en parodi på den bild av Sherlock Holmes som vi fått i de Robert Downey Jr-frontade filmerna och en viktig detalj är att Holmes i Ferrells tappning inte är någon Clouseau-klant utan en precis lika bra detektiv som i alla andra skildringar. I historiens inledning stormar han in i sista sekunden innan ärkefienden Moriarty (Ralph Fiennes) ska frias i domstol, och lägger fram bevis för att Moriarty SKA frias. Det är nämligen inte Moriarty, utan en bedragare med identiskt utseende. Polisinspektör Lestrade (Rob Brydon) blir rasande och när nya mord och brott begås precis enligt Moriartys M.O. tror alla att Holmes har fel när han bestämt hävdar att Moriarty befinner sig i USA och att det är någon annan som kopierar hans stil.

Parallellt med detta kämpar den ständiga sidekicken Watson med att få lite kredd för sina insatser, kanske till och med att bli med-detektiv, men riktigt så utvecklar sig inte historien.

Beskrivet på detta vis är det inte ett så dumt upplägg, men problemet är att man inte skrattar åt filmen. Det finns förstås några roliga scener, men i sin helhet måste man ranka "Holmes & Watson" som en väldigt misslyckad komedi. Tänk om det hade blivit en rolig sketch av det i stället.


EXTRAMATERIALET

Huvuddelen av extramaterialet är ett rejält block med borttaget och förlängt material. Det är typ en halv film till. Bland annat finns här en lång sekvens där Holmes och Watson lär känna varandra som barn, något som valts som inledning på den amerikanska versionen av filmen.

I övrigt några featuretter om Will Ferrell och John C. Reillys återförening efter många år isär och om övriga skådespelare i filmen. Dessutom alternativa repliker och lite annat.


TRE SAKER

1. Will Ferrell och John C. Reilly pratar förstås brittisk engelska i filmen, och gör det faktiskt ganska bra. Men kanske hade filmen blivit bättre med bra brittiska skådespelare i huvudrollerna?

2. Regissören Etan Cohen har tidigare enbart regisserat en långfilm, "Get Hard", men har mer titlar på sin manuslista. Till exempel "Tropic Thunder" och "Men in Black 3".

3. Etan Cohens nästa filmatisering är av den klassiska äventyrsserien "Mandrake" som gick som bihang i "Fantomen"-tidningarna. Sacha Baron Cohen ska göra huvudrollen. Det känns spontant lite kul om det inte blir en flams- och tramsfilm.


ANDERS JAKOBSON (2019-05-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2019
Bolag: Universal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Line-O-Rama, Will & John: Together Again, Seriously Absurd: The Cast, Mrs. Hudson's Men, Deleted & Extended Scenes
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (29/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA