Pålitlig cover franskt succéoriginal

FILMEN

"En oväntad vänskap" var ju en fantastisk verklighetsbaserad film som fick var och varannan människa att frivilligt titta på en fransk film. En del människor har ju problem med film som är på något annat språk än svenska och engelska, men just "En oväntad vänskap" var en sådan typ av film som fick alla att smälta. Denna svepande generalisering baserar jag helt och hållet på intresset för filmen i min egen bekantskapskrets när det begav sig.

Originalfilmen var ju en internationell succé och det dröjde väl inte många sekunder innan den amerikanska remaken annonserades. Däremot dröjde det ganska länge innan den faktiskt kom. Ungefär sju år. Jag såg inte "The Upside" när den gick på bio men snappade ändå upp att snacket kring den var ganska hårt. Beredd på att bli besviken la jag in skivan i spelaren, men två timmar senare är "besviken" inte det ord jag skulle välja för att beskriva känslorna.

Det handlar om, som jag upplever det, en ganska bokstavstrogen remake på originalet. Några detaljer här och där har uppdaterats lite tidsmässigt men i övrigt är det ungefär samma film, men med andra skådespelare, i en annan stad och på ett annat språk. Inga överraskningar, men heller inte några besvikelser.

Dell Scott (Kevin Hart) är en före detta kåkfarare som vill få rätsida på sitt liv. Det kriminella spåret är han färdig med, men det är inte speciellt lätt för honom att hitta jobb. Parallellt med dessa problem har han slarvat ordentligt med papparollen och ligger efter med underhållet till sin ex-fru som drar det stora lasset. Av en ren slump ramlar han in på en anställningsintervju i Manhattans finare kvarter. Han tror att det handlar om en vaktmästartjänst, men i själva verket handlar det om att bli personlig assistent till den totalförlamade affärsmannen Philip Lacasse (Bryan Cranston). Philip har inte alltid varit förlamad. En olycka några år tidigare orsakade det, och strax därpå dog hans fru i cancer. Philip är allt annat än levnadsglad men piggas upp av den filterlösa Dell som respektlöst förolämpar affärsmannen. Uppfriskande, anser Philip och anställer Dell.

Dell saknar kunskap och finess för det jobbet kräver, men han tar det ändå på allvar och en udda relation växer fram. Dell är precis det Philip behöver för att hitta glädjen i livet igen och Philip är det Dell behöver för att få lite mer struktur och ordning i sitt kaos så att han kan lappa ihop de familjerelationer som skaver. Men därmed inte sagt att allt är perfekt.

Ja, ni som sett originalet känner igen det här och likt många andra remakes är "The Upside" en helt okej coverversion. De som inte sett den franska filmen kan säkert bli lätt drabbade av historiens gripande värme, men för oss andra har det tåget redan gått. Det är alltså inte alls någon dålig film men den tillför inte så mycket nytt.


EXTRAMATERIALET

Två borttagna scener och en block med bloopers, som mest är trams mellan tagningarna, är det som bjuds.


TRE SAKER

1. På filmklapporna som syns bland bloopersklippen kan man se att filmen verkar ha hetat "Untouchable" under produktionen, vilket är snarlikt originalfilmens engelska titel "The Intouchable".

2. Inget ont om Bryan Cranston (hur skulle jag kunna säga något ont om honom?) men jag kan inte låta bli att fortfarande fantisera om Dustin Hoffman i rollen i och med att den franska skådespelaren François Cluzet är otroligt lik Hoffman.

3. När jag kommit så här långt i recensionen valde jag att läsa en sammanfattning av originalfilmen och inser att de ändå skiljer sig ganska mycket när det gäller detaljerna, men essensen är den samma. Inte helt bokstavstrogen alltså, men bra nära.


ANDERS JAKOBSON (2019-06-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2019
Bolag: Scanbox
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Extramaterial:
Deleted scenes, Gag reel
RECENSERAT DENNA DAG (24/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA