Lågmält om tvivel och medelålderskris

FILMEN

"Brad's Status" gick upp på amerikanska biografer utan speciellt mycket buller och bång trots att den innehåller Ben Stiller i huvudrollen. Detta redan 2017 och två år senare når den den svenska marknaden utan att någon slår på den stora trumman. Men: Det är heller inte någon film som direkt tar för sig i sitt innehåll utan en lågmäld, emellanåt roande, men till större delen seriös skildring av en medelålderkris som drabbat huvudpersonen Brad.

Under sömnlösa nätter eller i den odramatiska vardagen grubblar och tvivlar Brad över sitt liv. Han tänker på sina gamla studiekamrater som vuxit upp och blivit rika på både framgång och pengar. Någon är it-miljonär, en annan hedgefondsägare, någon är Hollywoodregissör och en fjärde är författare med ena foten i Vita huset. Brad då? Ja han är make till Melanie (Jenna Fischer) och pappa till tonåringen Troy (Austin Abrams). Han jobbar för en ideell organisation och har hamnat i Sacramento efter att Melanie fick jobb där. Är det det här livet han drömde om som ung?

När sonen ska åka till Boston för en intervju på anrika Harward blir det Brad som följer med. Efter att Troy tagit fel på dag tvingas Brad att kontakta sina gamla vänner för att hitta någon genväg in i Harwards korridorer så att sonen ska få den chans han missade med bara en dag. Det finns en sådan möjlighet, men det ger även Brad tid att grubbla och tänka ännu mer och kanske till och med komma vidare genom krisen.

Rollen Ben Stiller gör, liknar lite de som han gjort tre gånger om för Noah Baumbach i "Greenberg", "While We’re Young" och "The Meyerowitz Stories (New and Selected)" - det vill säga något annat än de flamsiga figurerna utan någon som grubblar mer. Dock är Baumbach-exemplen bättre filmer på alla sätt och vis.

Någon beskrev "Brad's Status" som att den börjar som en klassisk "coming-of-age"-historia när sonen ska börja på college, men den som faktiskt går igenom de klassiska "coming-of-age"-stegen är pappan. Det ligger något i det när Brad grubblar kring idealism, lycka, framgång och livskvalitet.

Det är ingen dum film, men den är lite lågmäld på alla sätt och vis och det gör att man nog får anstränga sig lite om man inte vill missa den.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det är många kända ansikten i mindre roller. Brads gamla kompisar spelas av Michael Sheen, Jemaine Clement, Luke Wilson och Mike White.

2. Det är även Mike White (som i filmen spelar Hollywood-regissören) som skrivit och regisserat filmen. Han är nog mest känd för att ha skrivit "School of Rock" i vilken han även spelar Jack Blacks rumskompis.

3. En dråplig scen i filmen är när Brad verkligen öppnar sig för en av sina framgångsrika vänner när de sitter på en restaurang och en människa avbryter för att ta en selfie med halvkändisen.


ANDERS JAKOBSON (2019-10-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2019
Bolag: Soul Media
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.00:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (23/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA