En mastig titt hårdrockens giganter

FILMEN

När Kiss för ett par år sedan gav ut sin efterlängtade box med fem CD:s var det många som blev lite besvikna. Boxen var till stor del en vanlig samling med kanske bara en femtedel udda spår som man inte hört tidigare. Eftersom boxen var mycket dyr kändes som något saknades, och detta något kunde ha varit denna DVD-utgåva.

Man har länge hört talas om de skatter Kiss ruvat på i sina valv och nu har de äntligen delat med sig av de rörliga bilderna. "Kissology vol.1" dokumenterar Kiss som liveband mellan 1974 och 1977.

Jag hade i min fantasi föreställt mig att "Kissology" skulle vara aningens mer dokumentär med en berättande historia i botten, men här handlar det mer om ett antal tidiga klipp presenterade i kronologisk ordning. Det börjar starkt med den obskyra låten "Acrobat" och just detta klipp ska vara en kombination av stumma bilder och ljud från en annan konsert.

Sedan rullar det på med tv-konserter, tv-framträdanden, promoklipp, dokumentärer och livekonserter. Det är mycket konserter, så mycket att det tenderar att bli tjatigt. Många låtar återkommer gång på gång - "Firehouse" får man till exempel se sex gånger, men i just den låtens fall är det roligt att se hur framförandet utvecklades under dessa tre år - från den suggestivt tunga versionen i "The Mike Douglas Show" 1974 till den alldeles för snabba varianten tre år senare på "The Summit".

Kvaliteten på de flesta klippen är oväntat god, trots att det märks tydligt att vissa klipp kommer från videokopior, och om man inte är ett enormt Kiss-freak som spenderat många kronor på bootlegfilmer eller letat klipp på nätet är nog det mesta av materialet nytt och exklusivt. Själv har jag bara sett delar ur "Winterland"-konserten tidigare.

Troligen finns det mer godbitar i valven men eftersom det ändå handlar om 30 år gamla klipp så kan man misstänka att kvaliteten har varit det avgörande när DVD:n sammanställts.

Om man som jag aldrig såg Kiss när de hade smink första gången - personligen blev jag riktigt Kiss-frälst någon månad innan de skulle visa sig utan smink för första gången, men jag har sett dem sminkade på första återföreningsturnén - är det förstås lite av en musikalisk julafton att se dessa gamla klipp. Det är också roligt att se att Peter Criss faktiskt en gång var en skön trummis med både energi och känsla och inte den småpetande farbror han är idag. Men hans trumsolo har aldrig varit något att hänga i granen.

Ett av de mest intressanta klippen på DVD:n är dokumentären "So it goes" som inleder andra skivan. Här skildras hur Kiss intar England och får ta några steg tillbaka. Det är mycket bilder från bakom kulisserna, bland annat filmas Ace Frehley när hans sminking bara är halvfärdig och med facit i handen ser man kanske mer av den riktiga Ace än vad Kiss hade velat vid den här tidpunkten. Det är lite mer klipp av den här sorten som man längtat efter.

"Kissology vol 1" är en mastig utgåva med över sex timmars material, men ändå längtar man genast efter nästa utgåva.


EXTRAMATERIALET

Klickar man igång kommentarspåret från man färskt snack från Paul Stanley och Gene Simmons. Eftersom båda herrarna är välbevarande i jämförelse med sina forna kollegor får vi både knivskarpa kommentarer och imponerade minnen som bonus. Bland annat berättar Paul att han tatuerade sin ros dagen innan "Winterland"-konserten.

Kommentarerna är inledningsvis i klippen, men i vissa fall dyker de även upp lite längre fram konserterna.

Utöver detta finns en separat DVD med en halvtimme från Madison Square Garden, 18 februari 1977. Bonusskivan varierar tydligen mellan lite olika utgåvor av "Kissology". Om man som amerikan köper DVD:n på Walmart kommer det med en skiva med 12 låtar från Largo 1977 och det finns även en utgåva då första natten från Cobo Hall 1976 är med (andra natten ingår på den vanliga DVD:n).

Detta är förstås lite irriterande, men samtidigt lite spännande.


TRE SAKER

1. Påskägg #1: Klicka runt i menyn på skiva ett tills du markerat Kiss-loggan. Klicka på den och den allra tidigaste liveupptagningen med rörliga bilder av bandet spelas upp. Bilderna är från 1973 och både lokalen och showen är mindre än vad vi är vana att se gruppen i, men energin är den samma. Förvånansvärt bra kvalitet.

2. Påskägg #2: Upprepa samma sak på skiva två och du finner en ganska taskig hemmafilmning från Ace bröllop 1976 där bandet spelar ett par låtar utan smink och i bröllopskläder! Det finns kommentarspår till båda påskäggen.

3. Förpackningen till utgåvan är mycket fin. Förutom skivorna finns en kopia av ett gammalt backstagepass och ett häfte med bilder och kommentarer av alla originalmedlemmarna. Vissa av kommentarerna är de som sägs i kommentarspåret. Kul att Ace och Peter fick säga något också.


ANDERS JAKOBSON (2006-11-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (8)
20 senaste recensionerna i kategorin musik
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musik
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2006
Bolag: VH1 Classic Records
Tema: Musik
Ljud: Dolby Digital Stereo, Dolby Digital Surround 5.1
Bild: 4:3
Extramaterial:
Kommentarspår med Gene Simmons och Paul Stanley, en separat bonus-DVD med ytterligare en halvtimme livelåtar.
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (11/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA