En dussinfilm att glömma bort

FILMEN

Har Nicolas Cage blivit den nya Steven Seagal? Det känns som det kommer en ny Nicolas Cage-film varje månad och det känns även som han inte är speciellt nogräknad med kvaliteten på varken filmerna eller rollerna. Vissa undantag finns ("Mandy" är ju ett bra exempel), men ibland undrar man ju om Nicolas Cage och vi tittare hade mått bättre av att han tackade nej till vissa projekt.

I "Primal" är han inte det enda kända ansiktet, men det är förstås ingen garanterad kvalitetsstämpel. Det är en trist dussinfilm som legat ofilmad på manusstadiet sedan 90-talet (!). Det som direkt får mig att skruva på mig framför tv:n är den inledande sekvensen där Cages karaktär Frank Walsh sitter och trycker i den brasilianska regnskogen och lyckas fånga en unik vit jaguar. Detta djur är givetvis datagjort och direktimporterat från slutet av 90-talet. Det är så uppenbart att det blir omedelbart pajigt.

Hur som helst - Walsh har samlat ihop en rad djur utan någon som helst tillåtelse och ämnar nu frakta dem ur landet och tjäna grova pengar. Den vita jaguaren är förstås värd en smärre förmögenhet. I samband med lastningen på det fraktfartyg som ska ta honom till Mexiko via Puerto Rico visar det sig att en annan dyrbar last ska resa i en specialbyggd bur. Amerikanska militären ska frakta hem galenpannan Richard Loffler (Kevin Durand) som har mördat och utfört terrordåd och allt möjligt. Doktor Ellen Taylor (Famke Janssen) övervakar hans hälsa då han har någon form av lufttrycksrelaterad skada som gör att han inte kan flyga.

Vad tror ni händer? Ja, givetvis lyckas Loffler fly ur sin bur och sätta skräck i fartygets passagerare, bland annat genom att släppa ut Walshs djur. En allt minskande skara med Walsh i spetsen gör allt för att oskadliggöra galenpannan innan det är för sent.

Filmens finalscenen är oerhört enkel att förutse. Det är simpel filmmatematik och det gör upplösningen allt annat än spännande. Det är väl en ganska bra beskrivning på hela filmen, för det är 90 minuter som passerar precis som man trott. Kevin Durand är ju bra på att spela obehaglig galning och det är ju en liten behållning, men i det stora hela är "Primal" en film som snabbt kommer att falla i glömska. Kanske till och med hos Nicolas Cage.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Fraktfartyget de åker på heter Mimer och har "BRÄNDÖ" utskrivet i samband med namnet. Det är ju en del av Åland.

2. Filmens ursprungliga titel var "Persona Non Grata" vilket bolaget Lionsgate tyckte var för komplicerat och döpte om filmen.

3. Jag tycker dock att just fraktfartyg är rätt bra miljöer för actionthrillers. Den avsevärt bättre "Captain Phillips" är ju ett bra exempel på det.


ANDERS JAKOBSON (2020-02-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2020
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (23/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA