Glada dagar för hela gänget

FILMEN

"Happy Days" eller "Gänget och jag" som serien heter på svenska spelades in 1974 och utspelar sig på det glada 50-talet. Vi får följa vännerna Richie (spelad av Ron Howard), Potsie (Anson Williams), Ralph (Donny Most) och Fonzie (Henry Winkler) i deras vardag.

Till en början är det mest Richie och Potsie som serien handlar om. Fonzie och Ralph är mer bifigurer. Ju längre säsongen pågår desto mer plats får de dock och som alla vet är det Fonzie som vi alla minns när vi idag tänker på serien.

Och för er som inte känner till serien handlar det alltså om vardagen för dessa ungdomar på 50-talet med allt vad det innebär. Skola, familj och tjejer. Vi är nog många som sett serien när den visats i repris på TV men det är extra kul att här få se första säsongen där de formar serien till det de vill att den ska bli.

Som jag sa tidigare är Fonzie och Ralph mer av biroller i första avsnitten medan de får mer och mer utrymme ju längre säsongen går. Detsamma gäller också Richies storebror som man inte ser mycket av i senare avsnitt. Faktum är att han helt skrivs ut under senare säsonger. Detta är dock rätt vanligt när det gäller de första säsongerna i en serie. Manusförfattarna testa lite olika saker och ser vad som funkar och vad som inte funkar.

Boxen består av samtliga 16 avsnitt i första säsongen samlade på tre diskar i tre separata slimmade fodral i en kartongbox. Inte världens mest påkostade box med andra ord men samtidigt mycket bättre än jag väntat mig.

Varje avsnitt är lite drygt 25 minuter så allt som allt får vi drygt sex och en halv timme av serien. Det kan också nämnas att även om serien kategoriseras som komedi avhandlar den en hel del viktiga ämnen. Vi har till exempel ett avsnitt som handlar om rasism. Richies familj är då den enda vita familjen på ett annars svart bröllop. I ett annat avsnitt får Richie Fonzie att gå tillbaka till skolan. Vi får även ett avsnitt som kanske inte är direkt aktuellt idag men som verkligen var det på 50-talet. I det bestämmer sig nämligen familjen för att bygga ett skyddsrum utifall ryssarna bestämmer sig för att avfyra den stora bomben.

Alla dessa, i botten allvariga, ämnen avhandlas med en stor del humor vilket säkert gjorde dem lättare att ta till sig i mitten av 70-talet när serien visades.


EXTRAMATERIALET

Filmen saknar extramaterial


TRE SAKER

1. En sak i serien som inte överlevt tidens tand är kläderna. Speciellt Richies lillasyster Joanies klänningar är hemska.

2. "Happy Days" gick i elva säsonger och 255 avsnitt men den enda som var med i alla var Fonzie. Ron Howard slutade spela Richie efter säsong sju.

3. Mellan 1980 och 1982 gick det en tecknad serie på TV i USA men titeln "Fonz and the Happy Days Gang". Naturligtvis var serien inspirerad av "Happy Days" men här reste hela gänget runt i en tidsmaskin och spred "cool fun". Snacka om långsökt spin-off.


HANS-ÅKE LILJA (2007-11-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2007
Bolag: Paramount
Ljud: Mono
Bild: 4:3
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA