En c.r.a.z.y. dramakomedi franska

FILMEN

"C.R.A.Z.Y." är filmen om framför allt Zach men även hans bröder och familj. Zach föds som nummer fyra i en brödraskara på självaste julafton 1960. Han börjar sitt liv med att bokstavligen bli tappad i golvet och hatar sedan julen under se 20 åren vi får följa honom.

Pappan i familjen är en riktig matchokarl som inte tolererar några feminina eller svaga drag hos sina söner. Något som blir mer och mer problematiskt just för Zach som upptäcker att han kanske inte bara är intresserad av tjejer…

Naturligtvis blir det konfrontationer både mellan Zach och hans pappa men även mellan Zach och hans bröder som även de är lite excentriska. En läser hela tiden på allt han ser, en växer upp och blir knarkare och en annan sportar hela tiden. Familjen är med andra ord allt utom normal. Det hela blir inte bättre av att Zachs mamma är övertygad om att Zach blivit utvald av Jesus (eftersom de har samma födelsedag) och kan bota folk genom att tänka på dem.

Jag har, när jag ser filmen, lite svårt att avgöra om det är en komedi eller ett drama. Ena stunden garvar man ordentligt och i nästa är det så alvarligt att man sätter sig käpprakt upp i soffan. Naturligtvis behöver inte en film vara bara det ena eller det andra men det ger lätt en lite spretig bild om man försöker blanda för många genrer. "C.R.A.Z.Y." klarar det dock bra. Här funkar det att omväxlande skratta och vara allvarlig.

Filmens enda svaghet som jag ser det är att den är på franska. Att se en film på ett språk man inte behärskar gör lätt att man förlorar lite nyanser i agerandet och uttrycken. Men å andra sidan är det kanske lite orättvist att ge filmen skulden för att jag inte kan franska…

Skådespelarna som för mig alla är okända klarar sig bra. Det är inte så konstigt att förstå att filmen valdes ut till Kanadas officiella tävlingsbidrag i Oscarsgalan. Det är precis en sån film som faktiskt skulle kunna vinna… vilket den nu tyvärr inte gjorde.


EXTRAMATERIALET

Det enda extramaterial som finns är en trailer och en biografi (även den på franska) över skådespelarna. Inte mycket att hänga i julgranen med andra ord.


TRE SAKER

1. Musiken i filmen är riktigt bra. Tyvärr var den så dyr att få rättigheterna till att regissören Jean-Marc Vallée var tvungen att sänka sin egen lön för att ha råd.

2. Det tog samme regissör, Jean-Marc Vallée, 10 år att skriva manuset till filmen.

3. När man gjorde filmen som utspelar sig mellan 1960 och 1980 gjorde man massor av missar i form av att man ser saker som inte fans under 60-talet i scener som ska utspela sig under just 60-talet. En del är inte så lätta att se men några borde ni se rätt lätt.


HANS-ÅKE LILJA (2006-11-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Atlantic
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.77:1 (anamorfisk)
Extramaterial:
Trailer och skådespelarbiografier
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (30/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL
12 SENASTE
THRILLERNA