Dags för nästa hemsökta hus

FILMEN

"The Haunting of Bly Manor" är säsong två i vad som kommit att kallas "The Haunting"-serien. Dock har säsongerna inget gemensamt rent handlingsmässigt men bortser man från det finns det en mängd gemensamma punkter. Mike Flanagan har regisserat båda säsongerna, flera av skådespelarna vi ser här hade även roller i säsong ett, "The Haunting of Hill House". Och vi finner definitivt samma sköna känsla i båda säsongerna.

Den här gången får vi följa Dani Clayton som tar jobb som barnflicka till Miles och Flora. Hon anställs av barnens farbror Henry Wingrave som själv helst inte vill befatta sig med barnen. Ganska snart efter att Dani anlänt till Bly Manor där barnen bor tillsammans med en husfru, kock och trädgårdsmästare märker vi att allt inte står rätt till. Vi vet dock inte vad utan det är det som nystas upp under den nio avsnitt långa säsongen. Och när vi väl är i mål så kan jag glädjande konstatera att vi fått ett logiskt och bra slut. Tack för det.

"The Haunting of Hill House" är en av de smartaste TV-serier jag sett och mina förhoppningar var enorma inför "The Haunting of Bly Manor", något som ofta brukar leda till besvikelse. Dock inte här. Jag gillar "The Haunting of Bly Manor" nästan lika mycket som "The Haunting of Hill House". Den är inte riktigt lika bra men karaktärerna är väldigt lätta att gilla, även de elaka. Jag gillar speciellt Victoria Pedretti som Dani Clayton och även Henry Thomas som Henry Wingrave. Även Benjamin Evan Ainsworth som Miles och Amelie Bea Smith som Flora gör stabila insatser. Barnskådisar kan ju annars kunna vara sisådär men Benjamin och Amelia fixar det galant.

Är "The Haunting of Bly Manor" lika smart som "The Haunting of Hill House" då? Nja, inte riktigt om vi ska vara ärliga. Jag får inte den där uppenbarelsekänslan som jag fick i avsnitt sex (tror jag det var) av "The Haunting of Hill House", men med det inte sagt att man inte lyckas sy ihop en bra upplösning som har alla förklaringar man behöver. "The Haunting of Bly Manor" är en bra och värdig uppföljare till "The Haunting of Hill House". Nu väntar jag bara på nästa säsong.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Alla Stephen King-fans har en liten nickning till "The Shining" att se fram emot…

2. "The Haunting of Bly Manor" bygger på boken "The Turn of the Screw" av Henry James.

3. Lyckligtvis lyckades man avsluta inspelningen av serien bara en månad innan alla inspelningar stängdes ner på grund av Covid-19.


HANS-ÅKE LILJA (2020-10-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2020
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (2/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA