Bra premiss men sämre utfört

FILMEN

Norsk skräck brukar vanligtvis leverera fint och jag hade hyfsat stora förhoppningar på Netflixoriginalet "Kadaver". Och premissen till filmen är inte så tokig. Något sorts atomkrig har drabbat världen och i ruinerna försöker människorna klara sig på det som finns kvar. Det är ett tufft liv där det gäller att hålla hårt i sina ynkliga konservburkar och låsa dörren ordentligt.

I fokus finns en liten familj med skådespelerskan Leonora (Gitte Witt), hennes man Jacob (Thomas Gullestad) och dottern Alice. När Leonora hör en man bjuda in till en föreställning och lagad mat på det stora hotellet tror hon inte sina öron och ser en möjlighet att åtminstone temporärt lyfta sin familj ur misären.

På hotellet finns det mycket riktigt rykande varmt kött som alla som köpt biljett glufsar i sig och den karismatiska Mathias (Thorbjørn Harr) presenterar föreställningen. Han menar att hela hotellet är en scen och att det bara är att välja vilken karaktär man vill följa efter. Det enda som skiljer skådespelarna från publiken är att de senare har på sig guldmasker. Och allt som händer ingår i skådespelet, säger Mathias innan allt drar igång.

Så långt allting bra, men där någonstans börjar idéerna tryta och det är ganska givet vad som händer. I alla fall på ett teoretiskt plan. Det är lite plotthål och annat att bara tugga i sig. Man får vara glad åt det lilla. Filmen är snyggt gjord och har som sagt en spännande premiss och en obehaglig stämning emellanåt, men det räcker inte hela vägen.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. En svensk skådespelare är med - Jonathan Rodriguez, för alltid mest känd som Taggen i "Tre Kronor".

2. För manus och regi står Jarand Herdal vars övriga cv är ganska okänt för mig. Han verkar har gjort en fankortfilm inom "Harry Potter"-världen bland annat.

3. Filmen delar namn med mitt favoritdödsmetallband från Norge: Cadaver.


ANDERS JAKOBSON (2020-11-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Streamat
Utkomstår: 2020
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (17/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI/SEPTEMBER
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA