Rysligt, snyggt, välgjort och sevärt

FILMEN

28-årige Seo-Yeon reser till sitt barndomshem på landsbygden för att ta hand om sin sjuka mor. Den gamla telefonen i huset börjar få mystiska telefonsamtal från en ung kvinna vid namn Young-Sook som bodde i huset 28 år tidigare, precis samtidigt som Seo-Yeons familj ska till att köpa det. I samband med att familjen flyttade in skedde en gasolycka där Seo-Yeons far dog, och med den nya kommunikationslinjen till det förflutna hjälper Young-Sook till att förhindra explosionen.

I nutiden har Seo-Yeon nu ett lyckligt liv med båda sina föräldrar, men samtalen med Young-Sook fortsätter och hon hävdar att hennes mamma försöker döda henne. Seo-Yeon ser i gamla tidningar att så sker, och hjälper till att förhindra mordet. Så långt är allt väl. Problemet är att Young-Sook knappast har alla hästar hemma, och kaoset börjar på riktigt...

Det hela står stabilt i genren "rysare", något vi ser alldeles för lite av nu för tiden. Det är ganska spännande redan från början, men långsamt kramas historien åt till en smart och ryslig upplösning. Som det mesta påkostade från Sydkorea är det snyggt, välgjort och sevärt. Förstagångsregissören Chung-Hyun Lee verkar helt klart vara på rätt spår, och jag hoppas på mer från honom. Högklassiga är även skådespelarna, speciellt Jong-Seo Jun som spelar Young-Sook. Henne vill jag inte möta i en mörk gränd, men jag ser henne hemskt gärna på TV.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det hela är löst baserat på filmen "The Caller" från 2011, som också verkar vara en bra film.

2. "Call" skulle visats på bio, men gick direkt till Netflix i hela världen på grund av problemen med Covid-19.

3. Filmen klarar Bechdel-testet.


HENRIK ANDERSSON (2020-12-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Streamat
Utkomstår: 2020
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (17/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI/SEPTEMBER
12 SENASTE
KOMEDIERNA