Spökerier i en ny miljö

FILMEN

Merparten av de spökhistorier som passerar framför mina ögon är från västerländsk kultur. Är de inte det så är de av asiatiskt slag. Men det finns givetvis spökerier i alla kulturer. Därför är det extra spännande när det i "His Houses" fall handlar om afrikanska sådana. Denna brittiska skräckhistoria berättar om flyktingparet Bol (Sope Dirisu) och Rial (Wunmi Mosaku) som flytt från Sydsudan. De har lämnat en inbördeskrigsdrabbad vardag och miljö som varit nog så skräckinjagande och toppat den med en otrevlig båtresa där dottern Nyagak omkom, och slutligen hamnat i något sorts förvar i England i väntan på ett positivt eller negativt besked.

Det blir ganska positivt. De får en chans i väntan på asyl och tilldelas lite ekonomiskt stöd och ett hus där de får bo. I övrigt är det inte mycket de får göra mellan de regelbundna avrapporteringarna. Bol försöker komma in i det närmaste samhället medan Rial mest upplever dess oundvikliga rasism. Vad som är värre är att de inte verkar vara ensamma i huset. Det finns något - eller någon - i väggarna. Bol ser det som hjärnspöken men Rial menar att de dragit på sig en förbannelse och att de tagit med sig en apeth - en sydsudansk natthäxa - till sitt nya hem och den kommer inte att lämna dem i fred i första taget.

Allt som den förhållandevis korta filmen (cirka 90 minuter) pågår blir skräcken allt mer påtaglig och vi får veta varför just Bol och Rial råkar ut för apethen. Det är kusligt hela vägen även om finalen trevar lite utan att riktigt veta hur problemet ska lösas. Ett vanligt återkommande problem i skräckfilmer. Men det är bara en liten oväsentlig detalj i helheten. "His House" är en kuslig skräckfilm som känns som något fräscht i genren. Spökerierna är möjligen inte speciellt unika men det är ändå något med miljön som känns nytt.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. För regin står långsfilmsdebuterande Remi Weekes.

2. Han har även skrivit manuset utifrån en story av Felicity Evans och Toby Venables som än så länge har ganska blygsamma cv:n.

3. Folkgruppen Bol och Rial tillhör heter Dinka och spökfiguren apeth är en del av dess mytologi.


ANDERS JAKOBSON (2021-01-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Streamat
Utkomstår: 2020
Bolag:
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (17/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI/SEPTEMBER
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA