Djurskräck möter grottskräck

FILMEN

Tretton år efter den australiensiska djurskräckisen "Black Water", som marknadsfördes som "2000-talets svar på 'Hajen'" men bjöd på en jättestor, jättearg och jättehungrig krokodil i stället för en vithaj i huvudrollen, är regissören Andrew Traucki och krokodilen (?) tillbaka för en ny omgång.

Jag såg inte "Black Water" för DVDKritik.se:s räkning men när jag läser Liljas text så kan jag konstatera att det inte är exakt samma historia igen även om det i grund och botten handlar om en grupp människor som terroriseras av en krokodil. Men "Black Water: Abyss" har fördelen att den blandar djurskräck med en annan spänningshöjande genre: fast-i-grotta-skräck. Det visar sig vara en bra kombination även om den senare genren är mer intressant än den förra som inte direkt erbjuder en mängd variationsmöjligheter.

Efter en liten introduktion som etablerar ett grottsystem i norra Australiens djungel - dessvärre med hjälp av ganska usla skådespelarinsatser - träffar vi våra huvudpersoner: fem äventyrslystna personer som ska utforska grottan. Fyra av dem utgör två par och det läggs in någon sorts otrohetshistoria som känns helt överflödig och egentligen inte har någon funktion alls i helheten. Det är karaktärsutveckling som faktiskt inte leder till någonting och helt och hållet kunde ha uteslutits.

Gängets äventyr går snabbt från exalterad glädje till oroande skräck när de finner sig fast i ett system där vattennivån stiger och det finns något smygande i det svarta vattnet. Sen går det som det går...

"Black Water: Abyss" har ett tråkigt genomsnittsbetyg på IMDB men jag tycker inte att den är så usel. Inledningen gör mig orolig men skådespeleriet är bättre efter det och det är faktiskt spännande och gastkramande nere i de trånga och vattenfyllda grottgångarna. Däri ligger filmens styrka. Finalen på historien blir lite generiskt trist och gränsar till det fåniga. Med andra ord tycker jag att filmen kunde slutat 5-10 minuter tidigare, med den som vill mysrysa lite i soffan - och definitivt skrinlägga alla eventuella planer på att utforska grottor med vatten - kan absolut se filmen.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Rapporter om misstag duggar tätt på IMDB-sidan. Krokodilens rörelsemönster är fel, färg och storlek varierar och någonstans är det "tydligt" att det är en alligator och sådana finns inte i Australien.

2. Hur det än är med den saken tycker jag att krokodilen är välgjord. Det är kanske ett tacksamt djur att skapa på film och precis som Spielberg gjorde med sin haj visas monstret sparsamt i filmen.

3. Filmskaparen förlitar sig på jump-effects men den gubben går inte på mig!


ANDERS JAKOBSON (2021-03-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2021
Bolag: Noble Entertainment
Tema: Djurskräck
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (28/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA